На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини ринку

Україна просить нові засоби ППО для збільшення експорту через Чорне море

Версия для печати Версия для печати
19.12.2023 

Український чорноморський зерновий коридор працює краще, ніж очікувалося, але потрібна сильніша протиповітряна оборона, щоб прискорити навантаження суден та покращити захист портів.

Про це заявив віце-прем'єр з відновлення, міністр інфраструктури Олександр Кубраков з посиланням на Bloomberg.

Україна з серпня експортувала через порти майже 10 млн тонн товарів, переважно зерна, незважаючи на короткий період несприятливої погоди, повідомив міністр. Хоча обсяги експорту нижчі, ніж минулого року, Кубраков заявив, що Київ "компенсує втрачене".

За його словами, допомога Україні на суму понад 100 млрд доларів, від США та Європейського Союзу, зупинилася через політичні проблеми. Президент України Володимир Зеленський покинув Вашингтон на початку цього місяця, не маючи жодних гарантій щодо збільшення допомоги. Крім того, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан наклав вето на запланований ЄС пакет фінансової підтримки.

Ослаблення фінансової допомоги з боку союзників робить ще важливішим для економіки України забезпечення попадання її зерна та олійних культур на світові ринки. Безпека одностороннього судноплавного проходу Чорним морем, про яке було оголошено в серпні, але який реально використовується з жовтня, життєво важлива для досягнення цієї мети.

Страхування судів

Уряд працює над тим, щоб торговці могли продовжувати постачання, включаючи обіцянку допомогти зменшити витрати на страхування для таких компаній. За словами Кубракова, угода з лондонським Lloyd's та брокером Marsh McLennan дозволила Києву скоротити витрати на страхування вдвічі.

За словами Маркуса Бейкера, керівника відділу морських, вантажних перевезень та логістики Marsh, компанія може забезпечити страхове покриття для суден, що експортують зерно з України, за ціною, що становить третину ринкових ставок. Програма підтримується урядом України, який компенсує страховикам загалом до 20 мільйонів доларів за будь-які збитки.

Все це допомогло новому коридору продовжувати торгівлю, хоч проблеми залишаються. Росія посилила обстріл українських портів на Чорному морі та на Дунаї – минулого місяця внаслідок удару загинув лоцман торгового судна. Експорт зерна зменшився на 23% у період із липня по середину грудня.

Звичайне судноплавство

"Тепер це виглядає як звичайне судноплавство, яким воно було до війни", — сказав Кубраков. Проте деякі основні судновласники побоюються використовувати цей коридор.

За даними Міністерства інфраструктури, зараз проходом користуються кілька десятків фірм, зокрема великі міжнародні торговці.

За словами Кубракова, оскільки Київ та Москва обмінюються ударами дронів та ракетами, захист портової інфраструктури на півдні Одеської області залишається ключовим моментом для безпеки судноплавного коридору. За його словами, мають допомогти сучасніші засоби протиповітряної оборони, у тому числі винищувачі F-16 американського виробництва.

"Очевидно, що цивільні судна не є складною метою", — сказав Кубраков, додавши, що Москва, ймовірно, розуміє, що напад на торгові судна спричинить відповідні заходи. "Вони розуміють, що може бути відповідь", — додав міністр.

Аграрний експорт

Аграрний експорт під час війни становить понад половину загального експорту товарів з України. За даними митниці, за 10 місяців 2023 року було вивезено продовольчі товари на суму 17,7 млрд доларів з 29,8 млрд товарного експорту.

За прогнозом НБУ, українські аграрії зможуть до середини 2024 року повністю компенсувати втрати експорту через закриття "зернового коридору" та обмеження, запроваджені сусідніми країнами ЄС.

Автор:  Олександр Білоус
Источник:  РБК-Україна
URL новости:  https://www.rbc.ua/rus/news/ukrayina-prosit-koshti-novi-zasobi-ppo-zbilshennya-1702974815.html

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес