На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Коментар НБУ щодо рівня інфляції у 2023 році

Версия для печати Версия для печати
11.01.2024 

У грудні 2023 року інфляція залишилася на рівні листопада – 5,1% у річному вимірі. У місячному вимірі ціни зросли на 0,7%. Про це свідчать дані, опубліковані Державною службою статистики України.

Стрімке сповільнення інфляції у 2023 році зумовлено низкою чинників. Зокрема, комплекс заходів НБУ з підтримання стійкості валютного ринку дав змогу знизити фундаментальний інфляційний тиск. Це обмежувало зростання цін на широкий спектр товарів з імпортною складовою та сприяло поліпшенню інфляційних та курсових очікувань. Фіксація тарифів на окремі житлово-комунальні послуги стримувала зростання адміністративних цін. Гарні врожаї та відповідне збільшення пропозиції продуктів харчування сприяли суттєвому зниженню продовольчої інфляції. Ці чинники переважили ефекти від зростання цінового тиску з боку виробничих витрат бізнесу через подорожчання електроенергії та підвищення зарплат.

Фактична споживча інфляція в грудні 2023 року перебувала нижче прогнозу Національного банку, опублікованого в Інфляційному звіті за жовтень 2023 року. Базова інфляція також сповільнилася суттєвіше за прогноз завдяки швидкій адаптації учасників валютного ринку до режиму керованої курсової гнучкості.

У 2023 році базова інфляція сповільнилася до 4,9%

Подорожчання оброблених продовольчих товарів за підсумками року становило 5,9% р/р. Подальше сповільнення їх здорожчання в грудні пояснюється зниженням тиску з боку витрат бізнесу, насамперед на харчову сировину, а також контрольованою ситуацією на валютному ринку. Додатковим чинником залишалися труднощі з експортом продовольства, у тому числі через блокаду західних кордонів. Водночас вплив блокади на товари, що переважно імпортуються в цій групі, за винятком окремих молочних продуктів, виявився порівняно меншим, ніж на сирі продукти харчування. Пригальмувало зростання цін на хліб, борошняні та кондитерські вироби, м’ясні та рибні продукти, каву, чай, соки, сухофрукти, прянощі. Поглибилося падіння цін на соняшникову олію.

Ціни на непродовольчі товари знизилися у 2023 році на 0,1% р/р завдяки поліпшенню очікувань з огляду на контрольовану ситуацію на валютному ринку.  У грудні надалі знижувалися ціни в річному вимірі на одяг та взуття, електроніку, побутову техніку, посуд, іграшки, велосипеди. Сповільнювалося подорожчання товарів особистого догляду, меблів, домашнього текстилю, товарів для ремонту житла, автомобілів тощо.

Темпи зростання вартості послуг за підсумками 2023 року становили 10,7%, знизившись у грудні, якщо порівнювати з листопадом. Помірніше дорожчали послуги кафе та ресторанів під впливом зменшення тиску з боку витрат на продовольчу сировину. Також сповільнилося зростання вартості медичних, ветеринарних, фінансових послуг, обслуговування автомобілів, інтернету, мобільного зв’язку, салонів краси, готелів, хімічного чищення. Натомість швидше дорожчали послуги з ремонту житла як через підвищений попит, так і через дефіцит кваліфікованих кадрів.

Сирі продукти у 2023 році подорожчали на 2,2%

У грудні зростання цін на сирі продукти в річному вимірі відновилося після падіння в листопаді. Подорожчання логістики через блокаду західних кордонів зумовило відновлення зростання цін на овочі та фрукти. Так, збільшилися ціни на помідори, огірки, кабачки, ківі, а зниження цін на банани та лимони в річному вимірі було вже менш відчутним, ніж у попередні місяці. Додатково позначилося на цінах і скорочення пропозиції якісної продукції внаслідок дефіциту сховищ і високих витрат на зберігання продукції. У результаті стрімко дорожчали картопля, капуста та яблука. Ціни на молоко прискорили зростання на тлі обмеженої пропозиції сировини на внутрішньому ринку та подорожчання імпорту через блокаду західних кордонів. Сповільнення темпів падіння цін на яйця пов’язано зі значними витратами на енергоресурси та стійким зовнішнім попитом. Натомість дешевшали крупи, борошно та цукор, відображаючи низькі експортні ціни та збільшення виробництва.  

Адміністративно-регульовані ціни упродовж минулого року зросли на 10,7%

У грудні 2023 року далі повільніше дорожчали алкогольні напої та тютюнові вироби через зменшення тиску з боку виробничих витрат. Останнє зумовлено поліпшенням очікувань в умовах контрольованої ситуації на валютному ринку та значним тиском з боку нелегальної продукції.

Мораторій на підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення надалі стримував адміністративну інфляцію.

Натомість дещо пришвидшилося зростання цін на автотранспортні послуги з огляду на подорожчання пального в попередні місяці та зростання вартості трудових ресурсів. Блокада кордонів могла спричинити пришвидшення зростання цін на деякі ліки.  

Темпи зростання цін на пальне за підсумками 2023 року становили 2,7%

У грудні зростання цін на пальне сповільнилося порівняно з листопадом. Така динаміка зумовлена передусім зниженням світових цін на нафту та поліпшенням очікувань в умовах контрольованої ситуації на валютному ринку. Побоювання щодо впливу блокади на ціни на пальне швидко вичерпалися завдяки переорієнтації на інші шляхи постачання.

Стрімке зниження інфляції у 2023 році забезпечили заходи НБУ з підтримання курсової стійкості, що сприяли поліпшенню очікувань, мораторій на підвищення окремих тарифів на житлово-комунальні послуги, достатня пропозиція продуктів харчування, а також зниження світових цін на енергоносії. Очікується збереження помірної інфляції й  у 2024 році. Для цього НБУ і надалі проводитиме політику, спрямовану на підтримання стійкості валютного ринку. Однак ризики посилення інфляційного тиску у 2024 році зберігаються, передусім через вплив війни.

Оновлений макроекономічний прогноз, зокрема прогноз інфляції на 2024–2026 роки, буде оприлюднений 25 січня 2024 року під час пресбрифінгу за підсумками рішень Правління Національного банку. Детальніший – в Інфляційному звіті, який буде опублікований 1 лютого 2023 року.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/komentar-natsionalnogo-banku-schodo-rivnya-inflyatsiyi-u-2023-rotsi

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес