На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Національний банк посилює регулювання страхового ринку

Версия для печати Версия для печати
26.01.2024 

Національний банк отримав функції регулювання та нагляду за страховим ринком у 2020 році.

Тоді цей ринок потребував термінового оновлення правил гри та вирішення низки системних проблем. Резерви страховиків не відображали реальних зобов'язань перед клієнтами, а в активах переважали неліквідні елементи. Тому у страховиків виникали проблеми з виконанням зобов'язань, а рівень довіри до них був низьким.

Ми розпочали впроваджувати європейські принципи регулювання та дещо посилили вимоги до страховиків. Компанії, які не мали стимулів чи змоги виконувати оновлені вимоги, залишали ринок. Більшість з них – здебільшого неактивні компанії – зробили це ще до початку повномасштабної війни. Медіанний рівень виплат страховиків, які залишали ринок, був удвічі меншим ніж у працюючих донині компаній.

З початком повномасштабної війни обсяг зібраних премій очікувано зменшився як у сегменті страхування життя, так і в ризиковому сегменті. Наразі відновлення нерівномірне: про нього можна говорити лише для роздрібних та універсальних ризикових страховиків. Їхню діяльність підживлюють моторні види, які й раніше переважали у структурі премій ринку, а зараз лише нарощують свою частку завдяки значному попиту на "Зелену картку". Перестраховики, корпоративні страховики та страховики життя досі стагнують.

Через нерівномірне відновлення ринку операційні результати багатьох страховиків залишаються гіршими, ніж у довоєнний час. Прибутковість ринку зберігається через сприятливі курсові переоцінки та процентні доходи за інвестиційним портфелем. Це підтримує капітал страховиків. Подальше відновлення бізнесу та виконання оновлених вимог законодавства буде в фокусі уваги ринку найближчим часом.

Більше про трансформацію страхового ринку – у грудневому Звіті про фінансову стабільність.

Источник:  Сторінка НБУ в Telegram
URL новости:  https://t.me/nbu_ua/2081

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес