На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Рада з фінансової стабільності погодила концепцію створення в Україні системи страхування воєнних ризиків

Версия для печати Версия для печати
12.02.2024 

Рада з фінансової стабільності (далі – РФС) на засіданні 5 лютого 2024 року погодила концептуальну записку для створення в Україні повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків. Це передбачено Меморандумом про економічну та фінансову політику між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Ця концепція розроблена за участю фахівців Світового банку, Національного банку, Міністерства фінансів та Міністерства економіки. Визначена концепцією модель страхування воєнних ризиків передбачає запровадження обов’язкового та добровільного страхування, обговорюватиметься та впроваджуватиметься поєтапно. Наступними кроком буде презентація та обговорення зазначеної концепції з представниками бізнесу.

Пропонована модель працюватиме за участю локальних страховиків, міжнародних перестраховиків та держави в особі спеціально створеного Державного агентства (або іншої установи, визначеної з міжнародними донорами за результатами майбутніх обговорень), і потребує розробки окремого законопроекту. Подальше опрацювання моделі та підготовка змін до законодавства триватиме в межах робочої групи за участю фахівців НБУ, Міністерства фінансів і Міністерства економіки.

Під час засідання РФС розглянула і взяла до відома оновлений макроекономічний прогноз НБУ та огляд системних ризиків для фінансового сектору. Економіка України відновлювалася впродовж 2023 року, і попри війну зростання триватиме й надалі, а рівень ризиків у фінансовому секторі контрольований.

Основним припущенням прогнозу є відчутне зниження високих безпекових ризиків із 2025 року. Довше збереження таких ризиків негативно впливатиме на ділові та споживчі настрої, водночас значний стимул економіці може надати реалізація масштабних проєктів відбудови України та отримання заморожених російських активів. Нині ключовим системним ризиком є неритмічність надходження міжнародної допомоги.

РФС також розглянула і взяла до відома результати оцінки стійкості банків, проведеної НБУ. Більшість банків в Україні, за результатами оцінки, мають достатній капітал, а банківська система в цілому – високий запас міцності. Банки, для яких установлено підвищені необхідні рівні нормативів достатності капіталу, мають поетапно до квітня 2026 року виконати погоджені з НБУ програми реструктуризації або капіталізації.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/rada-z-finansovoyi-stabilnosti-pogodila-kontseptsiyu-stvorennya-v-ukrayini-sistemi-strahuvannya-voyennih-rizikiv

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес