На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Розвиток зовнішніх торговельних шляхів та диверсифікації логістики України

Версия для печати Версия для печати
22.02.2024 

Російська агресія спричинила руйнування та пошкодження виробничих потужностей, портової та енергетичної інфраструктури та блокування морських шляхів. Це зумовило різке падіння експорту.

Однак практично одразу розпочалася робота з розширення наявних та розбудови нових логістичних шляхів. Так, суттєво зросла роль автомобільних і залізничних перевезень у відновленні експорту та забезпеченні критично важливого імпорту.

Зокрема, саме автоперевезення відіграли найбільшу роль у транспортуванні бензину та дизпалива навесні 2022 року в умовах надвисокого їх дефіциту через зруйновані окупантами виробничі потужності та нафтобази.

Також активізувалися перевезення дунайськими портами, колись другорядним логістичним маршрутом: результати їх роботи у 2023 році вдвічі перевищили показник 2022 року та майже вшестеро показник 2021 року.

Морський "зерновий коридор", що діяв з липня 2022 року, розширив можливості для вивезення врожаїв. Цей шлях в окремі місяці забезпечував до третини загального експорту товарів, але вже в липні 2023 року через вихід росії із зернової угоди він припинив свою роботу.

Натомість завдяки успіхам ЗСУ та за підтримки міжнародних партнерів у серпні 2023 року запрацював новий морський коридор.

Вже в грудні його результативність перевищила показники найпродуктивніших місяців роботи "зернового коридору" та сягнула фантастичних для періоду повномасштабної війни 7 млн т.

Саме завдяки цьому шляху продукція українських металургів почала повертатися на традиційні ринки. Більше того, ним почали здійснюватися пілотні поставки імпортних товарів.

Наявні транспортні потужності, зокрема за рахунок нового морського коридору, не лише забезпечують вивезення врожаїв 2023-2024 років, а й сприяють нарощуванню обсягів зовнішньої торгівлі, розширенню її географії та номенклатури, пожвавленню виробництва окремих галузей економіки.

Источник:  Сторінка НБУ в Telegram
URL новости:  https://t.me/nbu_ua/2147

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес