На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Основою системи страхування військових ризиків в Україні стане піднаглядне НБУ держагентство

Версия для печати Версия для печати
14.03.2024 

Розбудова повнофункціональної системи страхування воєнних ризиків в Україні – це нагальна потреба національної економіки, адже з початку повномасштабної війни ринок перестрахування фактично закрився для українських страховиків, а потужностей локального страхового ринку недостатньо для повноцінного запуску системи в масштабах держави.

З огляду на те, що війна триває, як внутрішні, так і зовнішні інвестори потребують базових гарантій збереження капіталу і потребуватимуть їх надалі, навіть після війни.

Про ключові елементи концепції системи страхування воєнних ризиків в Україні розповів директор Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ Сергій Савчук під час круглого столу "Страхування воєнних ризиків: прогрес та виклики", організованого в межах Проєкт USAID "Інвестиції для стійкості бізнесу".

Ключові тези виступу:

  • основою системи стане державне агентство, піднаглядне НБУ, яке оперуватиме фондом покриття воєнних ризиків, визначатиме спільну андерайтингову політику і централізовано розміщуватиме частину ризиків на міжнародному ринку перестрахування;
  • на першому рівні працюватимуть прозорі і платоспроможні локальні приватні страховики, які відраховуватимуть частину премій до фонду агентства, але розподіл премій та ризиків між державним агентством і страховиками ще є предметом обговорення;
  • міжнародні перестраховики, які будуть долучатися до системи, відшкодовуватимуть ризики в межах певного ліміту;
  • на першому етапі в переліку обов'язкових для страхування будуть менш ризикові об'єкти та обмежений перелік ризиків (лише фізична шкода внаслідок зовнішньої агресії).

Для інших об'єктів – добровільне страхування. На другому етапі страхове покриття буде розширюватися;

  • законопроєкт, над яким працює робоча група при Раді з фінансової стабільності, передбачатиме баланс інтересів держави та ринку. Окремі питання, зокрема розподіл покриття, розмір страхових премій, частина премії, що підлягатиме перерахуванню до фонду, після обговорення з учасниками ринку будуть вирішуватися на підзаконному рівні, аби забезпечити більшу гнучкість на майбутнє.

"Запровадження системи страхування воєнних ризиків стане драйвером для розвитку українського страхового ринку та сприятиме убезпеченню бізнесу і розширенню його потенціалу для інвестування у відбудову економіки. Адже чим краще працює бізнес, тим більше сплачує податків, і тим більше в держави можливостей зміцнювати нашу обороноздатність", — резюмував Сергій Савчук.

Источник:  Сторінка НБУ в Facebook
URL новости:  https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/pfbid02qzeA1yibF9vBNJCPtAyJQTMCBitye1vL911W6E92r9uUdhwTAp4TaUsVVyqWu1n8l?locale=uk_UA

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес