На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Прибуток ризикових страховиків України у 2023 р. становив 1,9 млрд грн — НБУ

Версия для печати Версия для печати
29.03.2024 

Страхові компанії України non-life 2023 року були операційно прибутковими, їхній прибуток становив 1,9 млрд грн, забезпечивши рентабельність капіталу на рівні 10%, що майже в 1,5 раза нижче, ніж 2022 року, але вдвічі вище, ніж 2021-го.

Такі дані наведено в оприлюдненому на сайті Національного банку України "Огляді небанківського фінансового сектору березень 2024".

Водночас зазначається, що страховики життя завершили рік із прибутком 0,5 млрд грн, незважаючи на операційну збитковість. Їхня рентабельність капіталу становить 19%.

Згідно з даними НБУ, за останній квартал 2023 року валові премії з ризикового страхування зменшилися порівняно з третім кварталом на 2%, проте зросли на 17% порівняно з показниками четвертого кварталу роком раніше.

Премії зі страхування життя значно зросли як за квартал, так і за рік: на 22% і 19% відповідно. Водночас, суттєво збільшилися й обсяги виплат: на 19% кв/кв та на 41% р/р. Рівень виплат демонстрував зростання і в четвертому кварталі 2023 року був на третину вищим, ніж наприкінці 2022 року.

Порівняно з аналогічним періодом минулого року премії з автострахування (ОСЦПВ, КАСКО, "Зелена карта") зросли на 15%. Однак в останньому кварталі 2023 року обсяг валових премій автострахування дещо скоротився (на 3%), насамперед через зменшення премій за "Зеленою карткою". Пік зростання популярності, якої через вимушену еміграцію українців, імовірно, вже пройдено, тоді як обсяг виплат зростає: більш ніж удвічі за останній рік, що збільшило рівень виплат більш ніж удвічі.

Резерви збитків у четвертому кварталі за добровільними видами страхування зменшилися на 2% порівняно з третім кварталом. Коефіцієнт покриття премій резервами знижувався третій квартал поспіль до 85% у четвертому кварталі, зазначається в огляді. При цьому уточнюється, що водночас аналогічний коефіцієнт для обов'язкових видів страхування незначно зріс за останнє півріччя.

НБУ зазначає, що в четвертому кварталі погіршилися коефіцієнти збитковості обов'язкового і добровільного страхування до 51% і 38% відповідно. Причиною цьому стало швидке зростання виплат порівняно із заробленими преміями наприкінці року.

Регулятор також зазначає, що комбінований коефіцієнт у четвертому кварталі зріс (погіршився) на 3 п.п. до 95%. Крім більш високих коефіцієнтів збитковості на це значно вплинуло істотне зростання обсягу операційних витрат.

У IV кварталі доходи страховиків від ОВДП продовжували зростати, а доходи від депозитів – зменшувалися. За майже незмінних інвестиційних доходів коефіцієнт ефективності діяльності страховиків зріс (погіршився) на 2 в.п., відображаючи погіршення комбінованого коефіцієнта.

НБУ також повідомляє, що наприкінці 2023 року кількість страховиків, які порушують хоча б один із нормативів (платоспроможності та достатності капіталу, якості активів, ризиковості операцій), знизилася до п'яти компаній. Однак частка порушників в активах дещо зросла – до 8%.

У 2023 році з Реєстру виключено 27 компаній – усі із сегмента ризикового страхування.

Источник:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес