На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Для небанківських фінустанов з’являться вимоги до розкриття обов’язкової інформації – нове Положення для обговорення з ринком

Версия для печати Версия для печати
25.06.2021 

Національний банк планує встановити вимоги до небанківських фінансових установ розкривати на своїх вебсайтах та у місцях надання послуг обов’язкову інформацію.

Для цього Національний банк розробив та пропонує до громадського обговорення проєкт Положення про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами (далі – Положення).

Мета Положення – встановити вимоги до обсягу та порядку розкриття інформації небанківськими фінустановами на свої вебсайтах та у місцях надання послуг як перед укладенням договору з клієнтом, так і під час користування фінансовою послугою.

Зокрема, на вебсайтах фінустанови обов’язково повинні будуть публікувати:

  • відомості про найменування небанківської фінансової установи, її місцезнаходження та режим робочого часу;
  • відомості про державну реєстрацію установи в Єдиному державному реєстрі, а також про її включення до Державного реєстру фінансових установ;
  • відомості про структуру власності небанківської фінансової установи;
  • перелік відокремлених підрозділів (за наявності);
  • перелік фінансових послуг, які установа має право надавати. Зокрема, відомості про умови та порядок надання фінпослуг, інформацію про ліцензії на надання фінансових послуг, а також торговельні марки (знаки для товарів і послуг), які використовуються такою установою для надання фінансових послуг;
  • публічні частини договорів про надання клієнтам фінансових послуг;
  • перелік осіб, які надають посередницькі послуги (якщо фінансова послуга надається за участю посередників);
  • відомості про порушення провадження у справі про банкрутство, застосування процедури санації небанківської фінустанови та відомості про початок процедури ліквідації фінансової установи.

Крім того, Положення зобов’яже небанківські фінустанови розкривати на власних вебсайтах річну фінансову і консолідовану фінансову звітність, а також звітні дані (дані звітності).

Водночас вимоги Національного банку до розкриття звітних даних (даних звітності) будуть диференційовані залежно від виду небанківської фінансової установи. Так, будуть окремі вимоги для страховиків, кредитних спілок, ломбардів,  установ, які надають послуги з фінансового лізингу, фінансових компаній, які надають кредити, фінкомпаній, які надають послуги факторингу, гарантів та інших.

Положенням передбачено порядок, зокрема строки та можливі способи розкриття інформації на веб-сайтах. Так, небанківські фінустанови мають забезпечити:

  • підтримання розкритої інформації в актуальному стані;
  • вільний доступ будь-якої особи до інформації, яка підлягає розкриттю відповідно до цього Положення (за винятком інформації, яка може надаватись лише на вимогу клієнта);
  • захист від перекручування, знищення та/або блокування доступу до інформації, розміщеної на вебсайті.

У місцях надання фінансових послуг клієнтам установи будуть зобов’язані розміщувати та підтримувати в актуальному стані інформацію про:

  • відомості про найменування небанківської фінансової установи та режим робочого часу;
  • відомості про її державну реєстрацію в Єдиному державному реєстрі, а також про включення до Державного реєстру фінансових установ;
  • перелік фінансових послуг, які установа має право надавати.  Зокрема, відомості про умови та порядок надання послуг, про ліцензії, які дають право надавати фінпослуги, а також торговельні марки (знаки для товарів і послуг), які використовуються для надання відповідних видів фінансових послуг;
  • перелік осіб, які надають посередницькі послуги (якщо фінансова послуга надається за участю посередників);
  • початок процедури ліквідації фінансової установи.

Небанківські фінансові установи отримають три місяці із набрання чинності Положенням, щоб узгодити свою діяльність з його вимогами.

Громадське обговорення Положення триватиме один місяць.

Ознайомитися з матеріалами Положення до обговорення можна за посиланням:

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес