На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Визначено єдиний порядок нагляду за додержанням законодавства про захист прав споживачів фінпослуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо етичної поведінки

Версия для печати Версия для печати
06.09.2022 

Національний банк України визначив єдиний порядок здійснення нагляду за додержанням надавачами всіх фінансових послуг (банками та небанківськими фінансовими установами), надавачами обмежених платіжних послуг та колекторськими компаніями вимог законодавства про захист прав споживачів, в тому числі на платіжному ринку, на виконання Закону України "Про платіжні послуги", а також вимог щодо етичної поведінки.

Прозорий механізм здійснення нагляду дозволить забезпечити розкриття учасниками ринку достовірної інформації про фінансові послуги. Це дасть змогу клієнтам ухвалювати більш зважені рішення та оцінювати усі ризики, захистить від шахрайства та зловживань. Крім того, сприятиме відповідальній діловій поведінці учасників ринку фінансових послуг і підвищенню довіри населення до фінансового сектору.

Нагляд за додержанням учасниками ринку законодавства про захист прав споживачів фінпослуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо етичної поведінки здійснює підрозділ Національного банку – Управління захисту прав споживачів фінансових послуг.

Формами  здійснення нагляду визначено: безвиїзний нагляд та у складі інспекційної перевірки. Національний банк здійснюватиме нагляд шляхом:

  • аналізу звернень споживачів фінансових послуг, договорів про надання фінансових послуг щодо наявності умов, які обмежують або порушують права споживача, вебсайтів;
  • контролю за дотриманням законодавства про рекламу;
  • співпраці з іншими органами в межах своєї компетенції;
  • контролю за усуненням виявлених порушень та моніторингу врахування учасниками ринку наданих регулятором рекомендацій.

У випадках виявлення порушень законодавства щодо захисту прав споживачів фінансових послуг або ознак здійснення ризикової діяльності, Національний банк застосовуватиме заходи впливу до об’єктів нагляду, в тому числі штрафні санкції у випадках, передбачених чинним законодавством.

Зазначений механізм нагляду закріплений постановою Правління Національного банку від 02 вересня 2022 року № 198 "Про затвердження Положення про здійснення Національним банком України нагляду за додержанням об’єктами нагляду законодавства України про захист прав споживачів фінансових послуг та обмежених платіжних послуг, вимог щодо взаємодії із споживачами при врегулюванні простроченої заборгованості та внесення зміни до Положення про здійснення Національним банком України безвиїзного нагляду на ринках небанківських фінансових послуг".

Постанова набирає чинності з 07 вересня 2022 року.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/viznacheno-yediniy-poryadok-naglyadu-za-doderjannyam-zakonodavstva-pro-zahist-prav-spojivachiv-finposlug-ta-obmejenih-platijnih-poslug-vimog-schodo-etichnoyi-povedinki

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес