На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Активність надавачів небанківських фінансових послуг відновлюється нерівномірно і залишається значно нижчою за довоєнну – Огляд небанківського фінсектору за IV квартал 2022 року

Версия для печати Версия для печати
31.03.2023 

У IV кварталі 2022 року відновлення діяльності надавачів небанківських фінансових послуг було повільним і нерівномірним, обсяги послуг залишалися набагато меншими від довоєнних. За рік кількість небанківських фінансових установ (НБФУ) скоротилася на 422 одиниці, переважно через вихід з ринку фінансових компаній та кредитних спілок. Обсяг активів у IV кварталі зріс лише у фінансових компаній, загалом у 2022 році у страховиків і фінансових компаній (на близько 10%). Частка НБФУ в загальних активах фінансового сектору, нагляд за якими здійснює НБУ, впродовж року поступово скорочувалася до 11.97% станом на 31 грудня.

Учасники ринку для продовження діяльності мають посилити увагу до дотримання вимог законодавства з питань структури власності, захисту прав споживачів, запобігання та протидії легалізації доходів і фінансування тероризму тощо. Національний банк застосовуватиме заходи впливу за значні порушення цих вимог.

Про це йдеться у щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.

Страхові компанії

Обсяг активів страховиків життя за IV квартал 2022 року збільшився на 3%, за весь рік – на 18%. Активи ризикових страховиків за квартал дещо зменшилися, однак за рік зросли на 6%. Обсяги валових премій страхування життя збільшилися за квартал на 9%, ризикового страхування – зменшилися на 8%. За рік обсяги премій зі страхування життя зменшилися на 17%, ризикового страхування – на 21%. Обсяг страхових виплат за квартал майже не змінився. За рік виплати страхування життя зросли на 7%, ризикового страхування  – зменшилися на третину.

Коефіцієнти операційної ефективності страховиків надалі погіршилися через зростання операційних витрат.

Ризикові страховики та страховики життя завершили IV квартал з незначним збитком, проте за результатами року обидві групи були прибутковими.

Станом на 1 січня 2023 року сім страховиків порушували хоча б один із нормативів платоспроможності та достатності капіталу й ризиковості операцій.  

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/aktivnist-nadavachiv-nebankivskih-finansovih-poslug-vidnovlyuyetsya-nerivnomirno-i-zalishayetsya-znachno-nijchoyu-za-dovoyennu--oglyad-nebankivskogo-finsektoru-za-iv-kvartal-2022-roku

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес