На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Коментар Національного банку щодо зміни реального ВВП у 2022 році

Версия для печати Версия для печати
14.04.2023 

У 2022 році реальний ВВП скоротився на 29,1%. Про це свідчать розгорнуті показники ВВП за 2022 рік, опубліковані Державною службою статистики України.

Це найглибше річне падіння економіки за всю історію України. Основною причиною падіння ВВП стала повномасштабна війна, розпочата росією 24 лютого 2022 року, та пов'язані з нею наслідки. Йдеться, зокрема, про окупацію окремих територій, руйнування інфраструктури та виробничих потужностей, блокаду чорноморських портів і розрив логістичних зв’язків, масштабну міграцію. Поєднання цих наслідків призвело до різкого скорочення споживчого попиту, інвестиційної діяльності, експорту та врожаїв.

Найбільших втрат економіка зазнала в перші місяці повномасштабної війни. Вже в I кварталі 2022 року падіння економіки сягнуло 14,9%. Це стало наслідком не лише повномасштабного вторгнення з 24 лютого, а й значного зростання ризиків напередодні, що негативно позначилося на ділових та споживчих настроях. У II кварталі 2022 року реальний ВВП скоротився на 36,9% у річному вимірі. Проте військові успіхи ЗСУ, а також антикризові заходи НБУ та уряду за підтримки міжнародних партнерів дали змогу поступово стабілізувати макроекономічну ситуацію. Забезпечення безперебійного функціонування банківської та платіжної систем, фіксація офіційного курсу за одночасного запровадження обмежень на валютно-обмінні операції та рух капіталу були одними з тих заходів, що стримали розгортання панічних настроїв і суттєво зменшили невизначеність для населення та бізнесу. Це заклало підвалини для пожвавлення економічної діяльності після першого шоку війни.

Ще навесні з’явилися перші ознаки відновлення економічної активності, яке тривало влітку та на початку осені. Цьому сприяли поступове налагодження логістики, релокація підприємств, переорієнтація низки видів діяльності на воєнні потреби, подальше звільнення окупованих територій та повернення частини внутрішньо переміщених осіб та вимушених мігрантів до місць постійного проживання, а також відкриття "зернового коридору". В результаті падіння реального ВВП сповільнилося до 30,6% у річному вимірі у III кварталі.

Водночас наприкінці року відновлення економіки перервалося через наслідки масштабних атак росії на енергетичну інфраструктуру, які призвели до суттєвого дефіциту електроенергії в Україні. Значна частина підприємств адаптувалася навіть до перебоїв з енергопостачанням, закуповуючи засоби автономного енергоживлення, але працювала на нижчому рівні потужностей. Iнша частина бізнесу не мала змоги пристосуватися до таких умов через особливості виробничих процесів та обмеженість фінансових ресурсів. Дефіцит електроенергії призвів до поглиблення падіння ВВП у IV кварталі – до 31,4% у річному вимірі.

Фактичне падіння економічної активності у 2022 році було меншим за прогнози багатьох організацій на початку повномасштабного вторгнення, а також кращим за оцінки Національного банку, опубліковані в Iнфляційному звіті за січень 2023 року. Кращі економічні результати порівняно з початковими прогнозами зумовлювалися стрімким нарощенням бюджетних витрат, насамперед на оборону та безпеку, що підтримало державне споживання та інвестиції, а також швидшою адаптацією населення та бізнесу до воєнних умов, у тому числі до перебоїв з енергопостачанням наприкінці року.

Споживання в умовах повномасштабної війни скоротилося на 16,9%

Падіння відбулося насамперед за рахунок приватного споживання, що пов'язано зі зменшенням доходів населення в реальному вимірі та з рекордною міграцією унаслідок високих безпекових ризиків. У результаті кінцеві витрати домогосподарств за підсумками року скоротилися на 26,7%.

Водночас з огляду на стрімке зростання видатків на безпеку та оборону, програми соціального захисту, а також порівняно стійке фінансування інших бюджетних напрямів (зокрема охорони здоров'я), споживання державного сектору в цілому за рік зросло на 18%.

Також минулого року значно збільшилися кінцеві споживчі витрати некомерційних організацій, що обслуговують домашні господарства (на 37,7%). Це насамперед відображає стрімке зростання волонтерського руху, а також роботу інших недержавних громадських організацій.

Високі безпекові ризики та погіршення ділових очікувань зумовили значне падіння інвестиційної діяльності 

Валове нагромадження основного капіталу у 2022 році скоротилося на 34,3% р/р. Крім безпекових ризиків та погіршення ділових очікувань, на зниження інвестиційної діяльності вплинуло й загальне погіршення фінансових результатів підприємств.

Водночас постачання обладнання та техніки на потреби оборони й безпеки стримувало падіння інвестицій. 

Експорт стрімко скоротився через порушення логістичних зв'язків та блокування росією морських перевезень, водночас роль імпортних поставок збільшилася

Унаслідок руйнування потужностей експортоорієнтованих підприємств та логістичні складнощі через блокування росією портів Чорного моря спад експорту стрімко поглибився (до 42,4%). Запуск "зернового коридору" та розбудова шляхів для перевезень через західні кордони, у тому числі залізницею та Дунайськими портами, лише частково компенсували обмеженість традиційних транспортних шляхів для експортних постачань.

В умовах зменшення внутрішнього виробництва роль імпортних постачань зросла, хоча обсяги імпорту також скоротилися (на 18,5%) у відповідь на звуження внутрішнього попиту. Внесок чистого експорту у зміну ВВП був від'ємним (9,5 в. п.).

Показники більшості видів діяльності у 2022 році суттєво погіршилися

Динаміку показників різних видів діяльності упродовж 2022 року визначали насамперед високі безпекові ризики.

Найглибшого падіння зазнав сектор будівництва внаслідок скорочення інвестицій та стрімкого зменшення попиту на житло. Водночас певну підтримку сектору надавали бюджетні витрати на відбудову інфраструктури.

Внаслідок руйнування виробничих потужностей та інфраструктури, скорочення споживчого та інвестиційного попиту економічні результати промисловості також суттєво погіршилися. Перебої з енергопостачанням наприкінці року через обстріли критичної інфраструктури росією поглибили спад промислового виробництва. Водночас частину видів переробної промисловості, зокрема машинобудування, легку й харчову промисловість, підтримало державне фінансування військових замовлень. Переорієнтація сільськогосподарських виробників на українські добрива в умовах припинення імпортних поставок добрив з рф та білорусі підтримала хімічну промисловість, а стійкий видобуток енергетичних ресурсів – добувну.

Валова додана вартість торгівлі також відчутно скоротилася. Глибоким було падіння й у інших видах послуг унаслідок стрімкого звуження споживчого попиту. Діяльність транспорту та оптової торгівлі додатково стримували логістичні труднощі, зменшення експортних постачань, дефіцит пального навесні 2022 року та перебої з енергопостачанням наприкінці року.

Окупація територій та мінування посівних площ, а також зниження врожайності окремих культур були основними причинами суттєвого зниження валової доданої вартості сільського господарства. Підтримували цей вид діяльності переорієнтація низки сільськогосподарських виробників з посівів зернових на олійні культури та запуск "зернового коридору".

Значно меншими темпами порівняно з іншими видами діяльності скоротилися показники фінансового сектору завдяки насамперед забезпеченню безперебійного функціонування банківської системи навіть в умовах перебоїв з електропостачанням. Меншим було й падіння валової доданої вартості IТ-галузі, як завдяки поширенню дистанційної роботи в цьому секторі та оперативній релокації IТ-підприємств у безпечніші регіони.

Стрімко зросла валова додана вартість сектору державного управління та оборони з огляду на зростання його ролі в умовах повномасштабної війни. Завдяки бюджетним видаткам фінансові показники секторів освіти та охорони здоров'я зазнали менших темпів падіння порівняно з багатьма іншими напрямами. Загалом внесок бюджетних секторів у зміну реального ВВП був додатним, на відміну від впливу інших галузей. Водночас суттєве скорочення бази оподаткування через падіння економічної активності та тимчасове запровадження податкових пільг призвело до значного зменшення податків, що мало від'ємний внесок у динаміку ВВП.

На початку 2023 року економіка повернулася до відновлення завдяки значно ліпшій ситуації в енергетиці, подальшому пристосуванню бізнесу та населення до умов війни та міжнародній підтримці. Очікується, що економіка і надалі пожвавлюватиметься та в поточному році вдасться уникнути падіння реального ВВП.

Поліпшенню очікувань серед іншого сприятимуть заходи НБУ із забезпечення макрофінансової стабільності та зниження інфляції, яке триватиме і надалі. Водночас відновлення економіки залишатиметься стриманим через воєнні дії, що тривають, та високі безпекові ризики.

Ці та інші чинники враховуватимуться в оновленому макроекономічному прогнозі Національного банку України, який буде оприлюднено під час чергового пресбрифінгу з питань монетарної політики 27 квітня 2023 року та опубліковано в Iнфляційному звіті 04 травня 2023 року.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/komentar-natsionalnogo-banku-schodo-zmini-realnogo-vvp-u-2022-rotsi

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес