На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Повідомлення про оприлюднення проєкту постанови НБУ щодо класифікаційних ознак та характеристик класів страхування

Версия для печати Версия для печати
29.06.2023 

Національний банк пропонує до громадського обговорення проєкт Положення про характеристики та класифікаційні ознаки класів страхування, особливості здійснення страхової діяльності та укладання договорів за класами страхування (далі – проєкт Положення).

Це перший з проєктів нормативних актів, розроблений для реалізації положень нового Закону України «Про страхування».

Нагадаємо, новий закон скасовує обов’язкові та добровільні види страхування та запроваджує перехід від видів до класів страхування.

Щодо особливостей класів страхування

Проєкт Положення містить опис ознак, що характеризують кожний клас страхування та розкривають його суть.

Перехід на класи страхування необхідний для імплементації в Україні низки європейських підходів. На практичному рівні це, зокрема, передбачає такі зміни.

Так, за страхуванням від нещасних випадків застраховані особи зможуть отримати виплати не лише в розмірі фіксованої суми (як передбачено чинним регулюванням), а й залежно від розміру понесених витрат на лікування.

Клас страхування «Асистанс», що замінить чинний вид страхування медичних витрат, дозволятиме покриття під час подорожі інших витрат не медичного характеру, наприклад, на ремонт автомобіля в разі його поломки тощо.

Крім того, будуть визначені критерії за класом страхування відповідальності, що дадуть змогу страховикам застосовувати спрощений підхід для розрахунку капіталу платоспроможності та мінімального капіталу.

Для страховиків зі страхування життя буде розширено набір страхових продуктів. Страховики зможуть пропонувати «універсальні» страхові продукти, що вирізняються з-поміж інших можливістю для клієнта самостійно налаштовувати умови оплати і страхового захисту.

Щодо укладання і виконання договорів страхування

Укладання та виконання договорів страхування пропонується згрупувати за певними класами страхування з покриттям відповідних ризиків:

  • страхування життя та/або здоров’я. Такі договори покриватимуть  ризики, пов’язані зі шкодою, що може бути завдана життю та здоров’ю застрахованої особи внаслідок нещасного випадку або іншого розладу здоров’я, а також ризиків при накопичувальному страхуванні життя та пенсійному забезпеченні;
  • страхування від збитків. У межах таких договорів покриватимуться майнові ризики, пов’язані зі знищенням, пошкодженням або втратою застрахованого майна, та ризиків виникнення фінансових витрат;
  • страхування відповідальності. Такі договори покриватимуть ризики, пов’язані зі шкодою, що може бути завдана потерпілій третій особі внаслідок експлуатації транспортного засобу, майна, здійснення професійної діяльності тощо.

Проєктом Положення встановлено також особливості укладання комплексних договорів страхування, які містять умови страхування від ризиків, що притаманні кільком класам страхування, та  особливості дострокового припинення дії договорів страхування за різними класами страхування.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/rozpochinayetsya-gromadske-obgovorennya-klasifikatsiynih-oznak-ta-harakteristik-klasiv-strahuvannya

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес