На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

НБУ закликав страхові компанії переходити на нові стандарти фінзвітності

Версия для печати Версия для печати
11.07.2023 

Страхові компанії мають поступово перейти до впровадження МСФЗ 17 "Страхові контракти", який набрав чинності з 1 січня цього року.

На цьому наголосив директор Департаменту бухгалтерського обліку НБУ Богдан Лукасевич під час круглого столу "МСФЗ 17. Актуальні зміни в організації діяльності та звітуванні страховиків", організованому за сприяння ЛСОУ та Федерація професійних бухгалтерів та аудиторів України — ФПБАУ.

Він нагадав, що з 1 січня 2024 року наберуть чинності зміни до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" та Закону України "Про Національний банк України" відповідно до яких у НБУ буде право регулювати бухгалтерський облік окремих господарських операцій, які не визначені МСФЗ, за погодженням із Міністерством фінансів, а також право надавати методичні рекомендації щодо облікової політики та вимоги до розкриття інформації у примітках до фінансової звітності небанківських фінансових установ.

"Страхові компанії мають вже розпочати процес переходу на новий міжнародний стандарт фінансової звітності, бо часу до його повноцінного впровадження залишилося не так багато.

Під час переходу на МСФЗ ми готові надавати методичні рекомендації та роз'яснення щодо облікової політики для небанківських фінансових установ. Зокрема, з урахуванням усіх нюансів, які можуть виникнути вже після набуття чинності змін до законодавства", ‒ зазначив Богдан Лукасевич.

Зі свого боку Леся Бурбель, начальник управління методології регулювання страхового ринку Департаменту методології регулювання діяльності небанківських фінансових установ НБУ, яка також взяла участь у заході, розповіла, що сьогодні НБУ готує нормативно-правову базу для плавного переходу страховиків на МСФЗ 17 "Страхові контракти".

Так, наразі НБУ працює над підготовкою проєктів нормативно-правових актів, спрямованих на уніфікацію підходів регулятора в оцінюванні та представленні зобов'язань за договорами страхування й перестрахування у звітності страховиків із принципами МСФЗ 17.

Зокрема, розробляється методика формування технічних резервів та оновлюється перелік показників страховика, який подається НБУ в межах регуляторної звітності.

"Цей рік є визначальним для страхового ринку як в частині переходу на МСФЗ 17, так і підготовки до застосування вимог нового Закону про страхування. Ми перебуваємо в тісному діалозі з ринком і зацікавлені зробити цей перехід максимально комфортним, але водночас і ефективним", ‒ сказала Леся Бурбель.

Источник:  Сторінка НБУ в Facebook
URL новости:  https://www.facebook.com/NationalBankOfUkraine/posts/pfbid0WS2bdfQF2oJ17U3GrPrdZreMUH1fTesiBN2sfBp4dYepM1zK3GU1VRB4w2t1jBASl

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес