На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Про тенденції небанківського ринку за ІІ квартал 2023 року

Версия для печати Версия для печати
28.08.2023 

У ІІ кварталі із Реєстру виключено 82 небанківські фінансові установи ‒ 38 фінансових компаній, вісім лізингодавців, по сім страховиків і ломбардів, а також шість кредитних спілок. Більшість фінустанов відмовились від ліцензій добровільно. 16 фінкомпаній, відповідно до вимог Закону України «Про платіжні послуги», також виключено з Реєстру і у статусі платіжних установ включено до Реєстру платіжної інфраструктури. Водночас упродовж кварталу зареєстровано одну фінансову компанію та одного лізингодавця. Про це йдеться у щоквартальному Огляді небанківського фінансового сектору.

Страхові компанії

Обсяг активів страховиків життя у II кварталі збільшився вдруге поспіль – на 4%. Водночас активи ризикових страховиків незначно зменшилися через вихід із ринку семи установ.

Обсяг премій страхування життя протягом кварталу майже не змінився, ризикового страхування – зріс на 12% ‒ до рівня IV кварталу 2021 року. Обсяг премій з автострахування збільшився на 21% та перевищив довоєнний рівень. Частка премій автострахування протягом повномасштабної війни стало перевищує половину надходжень ризикових страховиків.

Страховий ринок прибутковий: рентабельність капіталу ризикових страховиків співмірна з попередніми роками (6%), а страховики життя отримали рекордний квартальний прибуток.

Станом на 1 липня хоча б один із нормативів платоспроможності та достатності капіталу й ризиковості операцій порушували 11 страховиків, ще один страховик порушував норматив якості активів. Частка порушників нормативів в активах зросла до майже 1,8%, однак лишається незначною.

Кредитні спілки

Майже дворічне зменшення активів кредитних спілок у ІІ кварталі призупинилося: вони дещо збільшилися, незважаючи на скорочення кількості установ. Активи повільно зростали у більшості спілок, проте на кінець кварталу сягнули лише 60% довоєнного рівня.

Нові кредити зросли вдруге поспіль – майже на третину за квартал. Найпомітніше – позики населенню на будівництво, ремонт, реконструкцію нерухомості. Завдяки цьому дещо зріс кредитний портфель ‒ на 5% за квартал. Проте залишається значною частка кредитів у портфелі, що прострочені більш як на 90 днів, – третина.

Обсяги фінансування з боку об’єднаних кредитних спілок збільшилися на 12%, а відплив коштів значно уповільнився. Помірна прибутковість забезпечила зростання обсягу нерозподіленого прибутку.

Станом на 1 липня десять спілок порушували норматив достатності капіталу. Це на три установи менше, ніж у І кварталі, але в п’ять разів більше, ніж торік.

Фінансові компанії та ломбарди

Суттєве скорочення кількості установ у ІІ кварталі вплинуло на обсяг активів сегмента ‒ він зменшився майже на 9%. Кредитування населення сповільнилося попри стійку тенденцію до зростання у попередні три квартали, а обсяги факторингових операцій скоротилися на чверть.

Водночас обсяг фінансового лізингу зростав четвертий квартал поспіль завдяки юридичним особам-лізингодавцям. Більшість укладених угод протягом кварталу ‒ на придбання легкових автомобілів.

Сектор ломбардів надалі демонстрував відновлення. Процентні доходи та надходження від реалізації майна зросли, що дало змогу отримати прибуток та поліпшити показники рентабельності.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/nebankivskiy-finsektor-vidnovlyuyetsya-povilno-kreditni-spilki-vpershe-za-dva-roki-narostili-aktivi--oglyad-za-ii-kvartal

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес