На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Облікову ставку знижено до 20%

Версия для печати Версия для печати
14.09.2023 

Цей крок підтримає відновлення економіки та водночас не створюватиме загроз для макрофінансової стабільності, адже привабливість гривневих заощаджень зберігатиметься.

Це важливо для збереження стійкості валютного ринку та подальшого зниження інфляції, особливо за подальшої реалізації Стратегії пом'якшення валютних обмежень, переходу до більшої гнучкості обмінного курсу та повернення до інфляційного таргетування.

Крім того, вирішено:

  • низити ставку за депозитними сертифікатами овернайт на 2 в.п. до 16%, а за кредитами рефінансування – на 2 в.п. до 22%;
  • знизити частку залишків строкових депозитів фізичних осіб, що враховується під час розрахунку ліміту вкладень банків у тримісячні депозитні сертифікати, до 35% із поточних 70%. Це посилить стимули для банків надалі конкурувати за вкладників і нарощувати портфелі строкових депозитів.

Передбачається, що цикл зниження облікової ставки продовжуватиметься. Його реалізація й надалі узгоджуватиметься з необхідністю підтримання привабливості гривневих активів як передумови для стійкості валютного ринку та сталого зниження інфляції.

Водночас за погіршення очікувань, помітного зниження привабливості гривневих інструментів, а отже й посилення ризиків для курсової стійкості НБУ відповідно коригуватиме свої рішення та прогноз облікової ставки для збереження макрофінансової стабільності.

Детальніше про рішення.
Источник:  Канал НБУ в Telegram
URL новости:  https://t.me/nbu_ua/1790

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес