На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Бізнес відновив позитивні оцінки результатів своєї діяльності після двох місяців поспіль стриманих очікувань

Версия для печати Версия для печати
02.10.2023 

Про це свідчать дані щомісячного опитування щодо індексу очікувань ділової активності.

У вересні 2023 року IОДА підвищився до 50.1 порівняно з 49.3 у серпні, перевищивши нейтральний рівень (50 пунктів).

Поліпшенню настроїв бізнесу сприяли поступове відновлення темпів виробництва, налагодження нових шляхів постачання продукції, зниження темпів зростання витрат на сировину та енергію, поліпшення інфляційних і курсових очікувань та сталий внутрішній попит.

Детальніше про те, як змінились очікування учасників опитування 👇

Підприємства будівництва п'ятий місяць поспіль зберегли позитивні оцінки результатів своєї діяльності завдяки пожвавленню попиту на іпотечні кредити за пільговими державними програмами, бюджетному фінансуванню будівництва та відновлення доріг, а також сезонному фактору: секторальний індекс становив 50.6 (у серпні – 51.0).

Підприємства торгівлі залишаються найоптимістичнішими серед інших секторів завдяки сталим споживчим настроям, достатній пропозиції товарів та сповільненню інфляції: секторальний індекс – 53.3 (у серпні – 52.5).

Підприємства промисловості поліпшили оцінки своїх економічних результатів, зважаючи на поступове відновлення темпів виробництва, нові шляхи постачання продукції та сповільнення інфляції: секторальний індекс у вересні становив 50.0 (у серпні – 48.8 )

Підприємства сфери послуг дещо пом'якшили, але єдині з усіх секторів економіки зберегли негативні оцінки своєї ділової активності, зважаючи на руйнування транспортної логістики, підвищення цін на пальне та слабкий попит: секторальний індекс – 47.9 (у серпні – 47.3).

Більшість опитаних підприємств очікують на здорожчання власної продукції та послуг на тлі зростання закупівельних цін. Водночас оцінки щодо зайнятості неоднорідні.

Збільшення персоналу очікують лише керівники підприємств торгівлі, керівники підприємств будівництва не прогнозують змін. Натомість респонденти промисловості та сфери послуг все ще очікують на скорочення загальної чисельності працівників.

Звіт за результатами опитування.

Источник:  Канал НБУ в Telegram
URL новости:  https://t.me/nbu_ua/1830

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес