На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

НБУ готує зміни звітності небанківських фінустанов відповідно до міжнародних стандартів та директив ЄС


13.10.2023 

Національний банк України фіналізує проєкт розкриття інформації про небанківські фінансові установи відповідно до міжнародних стандартів та директив Європейського Союзу. Відповідні зміни до правил складання та подання звітності, які наберуть чинності з січня 2024 року, презентовано під час онлайн-зустрічі за участю близько 500 представників ринку.

Нові правила розповсюджуватимуться на кредитні спілки, ломбарди, лізингодавців та страхові, фінансові і колекторські компанії. Вони передбачають оновлення окремих форм і показників звітів для подання до Національного банку. Зокрема:

"Ми фіналізуємо великий проєкт, який передбачає розкриття інформації про небанківські фінансові установи відповідно до Міжнародних стандартів фінансової звітності, директив Європейського Союзу та найкращих світових практик, – зазначила директор Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг НБУ Тетяна Мосійчук. – Завдяки новим підходам агреговані звіти будуть змінені на більш структуровані та деталізовані, що дасть змогу поліпшити якість обміну інформацією між ринком та регулятором і посилити інформаційну підтримку учасників ринку".

Учасники ринку подаватимуть звіти за файлами з новими показниками з січня 2024 року. Водночас Національний банк не застосовуватиме заходів впливу за несвоєчасне подання файлів з показниками звітності та/або допущені помилки:

"Якісна звітність є важливим елементом розвитку ринків, підвищення їх прозорості та конкурентоспроможності, а відповідність міжнародним стандартам та найкращим практикам є особливо важливою з огляду на євроінтеграційний вектор розвитку України, – зауважив директор Департаменту статистики та звітності НБУ Юрій Половньов. – Запровадження перехідного періоду дасть змогу ринку здійснити необхідні заходи для формування оновленої звітності та її передавання до Національного банку України".

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/informatsiya-pro-nebankivski-finustanovi-rozkrivatimetsya-vidpovidno-do-mijnarodnih-standartiv-ta-direktiv-yes

«« Вернуться на первую страницу раздела