На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини НБУ / Новини НБУ

Оновлено критерії оцінки ризику та суспільної важливості учасників ринку небанківських фінпослуг

Версия для печати Версия для печати
10.11.2023 

Національний банк України оновив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг та їх суспільна важливість.

Зокрема, встановлено:

  • уточнені критерії для визначення груп суспільної важливості для страховиків, кредитних спілок, фінансових компаній, лізингодавців та ломбардів;
  • чіткий перелік учасників ринку, які підлягають оцінюванню за встановленими критеріями;
  • додаткові умови для присвоєння учаснику ринку найвищого ступеня ризику тощо.

Національний банк за результатами оцінювання визначатиме періодичність проведення планових інспекційних перевірок учасників ринку небанківських фінансових послуг (далі – учасники ринку) та інтенсивність наглядових дій під час безвиїзного нагляду на ринку небанківських фінансових послуг.

Національний банк проводитиме оцінку ступеня ризику та оцінку суспільної важливості учасника ринку один раз на рік, не пізніше 15 грудня року, в якому проводиться оцінка. Періодом оцінювання учасника ринку є період із 1 жовтня попереднього року до 30 вересня поточного року. Зокрема, за оновленими критеріями Національний банк складе план проведення планових інспекційних перевірок учасників ринку на 2024 рік.

Водночас передбачено, що до плану інспекційних перевірок не включатимуться учасники ринку з місцезнаходженням на дату оцінювання в населених пунктах територіальних громад, уключених до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Постанова Правління Національного банку України від 08 листопада 2023 року №143 «Про затвердження Положення про встановлення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг, їх суспільна важливість» набирає чинності з 11 листопада 2023 року.

Водночас Положення про встановлення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності учасниками ринку небанківських фінансових послуг, їх суспільну важливість, на підставі яких визначається періодичність проведення планових інспекційних перевірок, та порядок їх застосування, затверджене постановою Правління НБУ від 11 грудня 2020 року № 157, втратило чинність згідно з постановою Правління Національного банку України від 09 листопада 2023 року №144.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/onovleno-kriteriyi-otsinki-riziku-ta-suspilnoyi-vajlivosti-uchasnikiv-rinku-nebankivskih-finposlug

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес