На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Оприлюднена позиція АСБ щодо законопроекту № 8055 "Про установу фінансового омбудсмена"

Версия для печати Версия для печати
20.03.2018 

20.03.2018 відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності.

Одне з питань, що розглядалось на засіданні Комітету – погодження законопроекту №8055 "Про установу фінансового омбудсмена" до першого читання.

В засіданні Комітету прийняв участь радник Генерального директора Асоціації "Страховий Бізнес" Віктор Цвігун. Він оприлюднив позицію Асоціації щодо законопроекту:

По-перше, пояснювальна записка до законопроекту не містить необхідної аналітики для прийняття однозначного рішення щодо необхідності створення інституту фінансового омбудсмену взагалі та у такий спосіб зокрема.

По-друге, доповідач звернув увагу, що причиною майже третини скарг, що надходять до Нацкомфінпослуг, є необізнаність споживачів щодо своїх прав та норм законодавства, й вирішення питання цих скарг полягає в адекватному інформуванні населення щодо процедури отримання страхових виплат, прав страхувальника тощо.

Ще третина скарг – це не скарги як такі, а запити із проханням надати роз’яснення з різних питань та ситуацій у сфері страхування.

Й лише третина скарг (на поточний період – приблизно до 1 тис. скарг на рік) реально стосуються суттєвих порушеннь прав споживачів. Виникає питання, нащо створювати окрему структуру, яка буде розглядати по 5 скарг на день? Вирішення цієї проблеми – не розгляд скарг, а виведення з ринку неплатоспроможних компаній, що є компетенцією зовсім інших установ, ніж фінансовий омбудсмен, в першу чергу – Нацкомфінпослуг.

По-третє, відсутне економічне обгрунтування створення структури фінансового омбудсмену. Небанківський фінансовий ринок сплачує щорічно понад 2 млрд. грн. податків. Це більше ніж достатні кошти, щоб фінансувати захист прав споживачів за бюджетний кошт, не створювати нові "побори" з компаній (за попередніми розрахунками, фіномбудсмен обійдеться для кожної страхової компанії у 1700 грн на рік з наступним збільшенням сум та сплатою додаткового збору від скаржників).

Також, в законопроекті не вистачає ефективних важелів впливу фіномбудсмена. Якщо ж надати структурі повноваження припиняти рішення органів влади та судів, оскарження рішення інших інстанцій, то це буде протирічити чинному законодавству України, зокрема Конституції.

Враховуючи вищесказане, Асоціація вважає прийняття законопроекту у запропонованій редакції №8055 недоцільним, несвоєчасним та не обгрунтованим. Забезпечення беззаперечно необхідного захисту прав споживачів не повинно здійснюватися шляхом додаткового фінансового навантаження на бізнес та створення структури, що може перетворитись на інструмент тиску на фінансові установи.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес