На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Проведено конференцію "Страховий ринок України: стратегічні перспективи та нагальні проблеми"


25.08.2020 

20-21 серпня Асоціація "Страховий бізнес" провела конференцію "Страховий ринок України: стратегічні перспективи та нагальні проблеми". . Захід відбувся в старовинному місті Чернігів.

Перша секція конференції була присвячена питанням трансформації страхового сектору України в умовах поточних соціальних та економічних реалій.

Розпочав Конференцію генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський з доповіддю "Виклики, що стоять перед страховою галуззю та шляхи її трансформації".

Вячеслав Черняховський розповів про місце, яке посідає український страховий ринок в загальноєвропейському контексті. Він зауважив, що не стільки стан, як показники українського ринку страхування на порядок відрізняються від ринків європейських країн:

Вячеслав Черняховський зауважив, що як в Україні, так і в ЄС за останні роки різко скоротилась кількість страхових компаній. Це пов’язано в тому числі і з тим, що вимоги Директиви ЄС Solvency II виявилися надто жорсткими навіть для європейських ринків, тому зараз вони переглядаються в бік пом’якшення.

Далі він проаналізував поточний стан та перспективи національного ринку, звернувши вагу на зменшення кількості страхових компаній, зростання концентрації, яка доходить в певних сегментах до початку монополізму, повну ліквідацію регіональних страховиків в половині регіонів країни.

Говорячи про сучасний стан трансформації страхового ринку, В. Черняховський відзначив, що до позитивних трендів можна віднести готовність держави запроваджувати та розвивати окремі види страхування (страхування будівельних, екологічних ризиків, агрострахування тощо). До факторів ризику він відніс перехід ринку під нагляд нового регулятору (НБУ) та наміри модернізації галузевого законодавства (закони "Про фінансові послуги", "Про страхування", що відбувається не завжди відкрито, системно, обґрунтовано та з спробами ігнорувати досвід та позиції представників ринку.

Все це підштовхує страховиків та галузь в цілому до зміни моделей роботи, в тому числі до об’єднання страхових бізнесів. "Альтернативи реформуванню не існує. Головне обрати правильну модель трансформації, яка сприятиме розвитку ринку у найближчі десятиліття", – зауважує Вячеслав Черняховський.

Галина Ким, директор СК "Ю.Ес.Ай." розповіла про те, як змінились особисті види страхування в період поширення пандемії COVID-19. Вона відзначила, що ще 15 березня 2020 року її страхова компанія запропонувала новий продукт страхування на випадок зараження коронавірусною інфекцією.

З моменту впровадження цього продукту СК "Ю.Ес.Ай." отримала більш ніж 7 млн. грн. надходжень страхових премій, а кількість застрахованих сягнула 29 тис. осіб.

Станом на 19 серпня було сплачено 85 тис. грн. страхових відшкодувань. Більшість клієнтів, які застрахувалися на випадок хвороби COVID-19, є лікарями та медичними працівниками провідних клінік та медичних закладів України (компанією застраховано понад 3,5 тис. лікарів по всій Україні).

З відкриттям кордонів та міжнародного авіасполучення СК "Ю.Ес.Ай" впроваджує страховий продукт для іноземців, які приїздлять в Україну. З моменту послаблення карантину такі договори уклали понад 11 тис. іноземних громадян.

Галина Ким зазначила, що кожен може зменшити ризик поширення коронавірусної інфекції, обмеживши соціальні контакти, в тому числі і в процесе укладання договорів страхування. "Сидячи вдома", зараз клієнти страховиків можуть укласти договір страхування ОСЦПВ, туристичного страхування для подорожуючих, страхування від COVID-19. Через офіційний сайт нашої компанії вже оформили більш, ніж 8 тис. полісів на загальну суму 1,6 млн грн." – прокоментувала вона.

Завершилась секція панельною дискусією щодо практичних підходів до об’єднання страхових компаній. Нагадаємо, що при Асоціації вже декілька місяців діє робоча група, учасники якої опрацьовують умови об’єднання страхових компаній, які дозволили б дотримати інтереси обох сторін процесу і створити максимальний ефект для новоутвореного бізнесу (вибір найбільш цікавих і прибуткових продуктів, збереження кістяка команди тощо).

Друга секція "Моторне страхування в Україні – точка біфуркації", була присвячена актуальним питанням розвитку сфери ОСЦПВ. Модератором та першим спікером секції виступив Генеральний директор МТСБУ Володимир Шевченко з доповіддю "Підсумки першого півріччя 2020 року і тенденції в інноваційному розвитку ОСЦПВ в Україні". Заступник Генерального директора МТСБУ Людмила Білошицька розповіла про нові підходи до покращення регресної роботи на ринку ОСЦПВ, як між страховиками-членами Бюро, так і в частині регресів до автовласників, що стали винуватцями ДТП. "Нашою метою є збільшення частки досудового урегулювання регресних справ та прискорення процесу регресної роботи", – відзначила вона. Питання викликало жваве обговорення учасників конференції. Завершив секцію виступ Сергія Никифорова, виконавчого директора Асоціації учасників колекторського бізнесу України, в якому він розповів про специфіку використання факторингових інструментів для підвищення ефективності роботи з регресами.

Заключна секція "Нові продуктові, технологічні та сервісні підходи для підвищення конкурентоздатності страховиків" вмістила з інформацією, корисною для страховиків:

Одне з важливих та болючих питань, що останнім часом турбує весь фі.нансовий ринок, є нові вимоги до фінансового моніторингу. Це питання зачіпалось у доповідях багатьох з спікерів конференції.

Радник генерального директора АСБ, член Громради при Держфінмоніторингу Тетяна Бабич розповіла про нові правила фінансового моніторингу, що почали діяти з набранням чинності Закону України "Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення" та Постанова НБУ №107 від 28.07.2020 р. Про затвердження Положення про здійснення установами фінансового моніторингу. Вона розповіла про те, що включає поняття "Належна організація внутрішньої системи відмивання коштів та фінансування тероризму (ПВК/ФТ): призначення відповідального працівника установи згідно з вимогами законодавства України на рівні керівництва установи, забезпечення функціонування системи управління ризиками, розробка та затвердження внутрішніх документів установи з питання, розуміння працівниками установи своїх обов’язків та повноважень, запровадження та постійне вдосконалення систему внутрішнього аудиту (контролю) з питань ПВК/ФТ та/або залучення незалежних аудиторів тощо. Тетяна Бабич звернула увагу, що страхова компанія має оновити внутрішні документи не пізніше трьох місяців з дня набрання чинності змінами до законодавства.

Генеральний директор Асоціації Вячеслав Черняховський, підводячи підсумки конференції, зазначив:

"Ми традиційно проводимо конференцію в тих містах країни, де працюють компанії-учасники Асоціації, підтримуючи таким чином регіональних страховиків. Локальні страхові компанії мають важливе значення для економіки України, забезпечуючи інклюзію страхових послуг, створюючи робочі місця, беручи участь у формуванні місцевого бюджету через сплату податків.

Кількість та регіональна представленість учасників Асоціації цього року зросла, тож ми плануємо нові цікаві міста для проведення наступного заходу".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела