На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

Учасники небанківського фінансового ринку вимагають обмежити Національний банк України у прийнятті нових нормативних актів, які погіршують умови ведення бізнесу під час війни

Версия для печати Версия для печати
25.08.2022 

Як повідомив генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес" Вячеслав Черняховський, приводом для такої заяви стало прийняття НБУ 12 серпня 2022 року постанови №176 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 24 грудня 2021 року № 153", №177 "Про особливості застосування процедур реєстрації та ліцензування учасників у період дії воєнного стану та внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39" та №179 "Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 06 березня 2022 року № 39".

Як зазначає В. Черняховський, ці постанови були прийняті з порушенням встановленого законодавством порядку прийняття регуляторних актів, без жодного попереднього обговорення з учасниками ринку небанківських фінансових послуг. Також ці постанови встановлюють додаткові необґрунтовані вимоги до фінансового/майнового стану юридичних та фізичних осіб, що є власниками істотної участі в небанківських фінансових установах.

"При прийнятті постанов було порушено процедуру прийняття нормативно-правового акту, адже відповідно до ст.28 Закону України "Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг" нормативно-правові акти Національного банку України, які відповідно до закону є регуляторними актами, розробляються, розглядаються та приймаються з урахуванням вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". Статтею 9 цього Закону чітко передбачено, що кожен проект регуляторного акту оприлюднюється з метою одержання зауважень і пропозицій від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань. Цього не було зроблено", – коментує він.

Зокрема, змінами внесеними Постановою №177 передбачено, що всі без винятку прямі або опосередковані (через інших осіб) власники істотної участі в небанківських фінансових установах повинні мати розмір власних коштів, що є рівним або більшим:

  • для страховиків – величини розрахункового нормативного запасу платоспроможності, пропорційна частці, яку становить розмір істотної участі особи в статутному (складеному) капіталі страховика;
  • для інших небанківських фінансових установ – більшій з двох показників: величина частини власного капіталу небанківської фінансової установи, пропорційна частці, яку становить розмір істотної участі особи в статутному (складеному) капіталі небанківської фінансової установи або величина частини статутного (складеного) капіталу небанківської фінансової установи, пропорційна частці, яку розмір істотної участі особи становить у статутному (складеному) капіталі небанківської фінансової установи.

Недотримання вказаних умов будь-якою особою, що володіє прямо або опосередковано істотною участю (більше 10% в статутному капіталі) у відповідності до п.7 Постанови №177 надає Національному банку України право прийняти рішення про невідповідність власника істотної участі в небанківській фінансовій установі вимогам законодавства України та відкликання (анулювання) ліцензії/ліцензій на провадження діяльності з надання фінансових послуг у небанківської фінансової установи.

На даний час всі вимоги щодо порядку ліцензування та реєстрації осіб, які мають намір провадити/право провадити діяльність з надання фінансових послуг (включаючи вимоги до фінансового/майнового стану власників істотної участі) врегульовано Ліцензійними умовами (постанова Правління НБУ №153 від 24.12.2021 р.), які таких додаткових вимог до власників істотної участі в небанківській фінансовій установі не містять.

Також учасники небанківського фінансового ринку зазначають, що постанови:

  1. Встановлюють необґрунтовані вимоги до фінансового/майнового стану власників істотної участі за вигаданими регулятором необ’єктивними критеріями, які не мають безпосереднього відношення до діяльності та фінансового стану надавача фінансових послуг.
  2. Встановлюють такі строки надання НБУ вказаних відомостей щодо фінансового/майнового стану власників істотної участі в небанківських фінансових установах та підтверджуючих документів (зокрема звітів і висновків незалежного аудиту), які об’єктивно неможливо виконати, особливо в умовах війни.
  3. Створюють передумови непрозорої конкуренції та знищення насамперед вітчизняних небанківських фінансових установ, зокрема страховиків, оскільки іноземні материнські компанії учасників ринку з іноземним капіталом є, як правило, публічними компаніями та не мають власників істотної участі в своїй структурі власності.
  4. Призводять до колосальних корупційних ризиків через невизначеність критеріїв, коли Національний банк може застосувати або не застосувати право на відкликання (анулювання) ліцензії.
  5. Прямо суперечать вимогам Закону України "Про правовий режим воєнного стану", яким заборонено проведення масових зібрань, оскільки вимагають надання до НБУ інформації та документів, що мають бути затверджені загальними зборами їх учасників або членів, кількість яких може вимірюватися у тисячах. До того ж, відповідні повідомлення про скликання загальних зборів мають бути заздалегідь розміщені у ЗМI із зазначенням місця, дати і часу їх проведення, що може бути використано ворогом і призвести до трагічних наслідків.

"Ми – приклад компанії, на діяльність якої Постанова № 177 безпосередньо впливає", – каже Єгор Петровський, генеральний директор СК "Оранта-Січ". – "Наша компанія знаходиться в Запоріжжі, і вже півроку ми щоденно працюємо буквально під обстрілами, ми втратили частину підрозділів та майна, що опинились окупованій території. Незважаючи на прифронтові умови, компанія не припиняє виконувати зобов’язання перед клієнтами, сплачує податки, дає роботу, дотримується раніше встановлених вимог щодо ведення бізнесу. Ми сподівались на підтримку від регулятора, а бачимо, навпаки, введення несправедливих вимог, що свідомо ставлять українські та іноземні компанії в нерівноправні умови ведення бізнесу".

Його підтримує Анатолій Iванців, директор СК "ЕКСПО СТРАХУВАННЯ": "Для страхового ринку це виглядає повним абсурдом, направленим на закриття компаній з українським капіталом і залишення лише декількох компаній з іноземним капіталом, які в умовах війни не зможуть забезпечити ані потреби держави щодо сплати податків та зборів, ані потреби населення і бізнесу в повноцінному страховому захисті".

"Це результат того, що закон "Про спліт" надав НБУ майже необмежені повноваження, які є надлишковими для проведення регуляторної діяльності. Ми багато разів попереджали про ризики виведення Національного банку поза межі загальної системи захисту інтересів бізнесу та про надзвичайно високий рівень його дискреційних повноважень при відсутності будь-якого контролю та відповідальності за прийняті рішення.

Представники всіх об’єднань небанківського фінансового ринку звернуться до всіх гілок та представників влади із проханням не лише сприяти відміні вказаних постанов, але й в цілому запровадити мораторій на прийняття Національним банком нормативно-правових актів, що погіршують умови ведення бізнесу та підвищують вимоги до учасників ринку в порівнянні з періодом до початку широкомасштабної військової агресії в збоку росії", – заявляє Вячеслав Черняховський.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес