На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

НБУ найближчим часом має повернути страховим компаніям можливість перестраховувати ризики за кордоном

Версия для печати Версия для печати
30.11.2022 

Чому важливо розблокувати можливість перестрахування ще до нового року -розбиралось видання Mind.

Страхові компанії в планування своєї роботи зазвичай відштовхуються від календарного року. За словами голови Асоціації "Страховий Бізнес" Вячеслава Черняхівського, страхова галузь України стоїть на порозі припинення всіх договірних відносин з іноземними компаніями щодо перестрахування.

"Ми вже зараз маємо низку повідомлень від провідних перестраховиків світу, що з 1 січня українським СК не будуть продовжені договори перестрахування, що зупинить можливість укладання майже всіх договорів страхування в Україні для промислових, аграрних, будівельних та інших підприємств, заблокує страхування іпотеки та застави для банків юридичними особами-позичальниками, зробить із України ненадійного партнера на міжнародному ринку", – пояснює він.

Ринок чекає на розблокування можливості оплати за контрактами з перестрахування, бо такі контракти мають бути укладені до кінця року. Але більшість перестраховиків досі утримуються від їх підписання через те, що не розуміють, коли ці контракти будуть оплачені. Попереднє керівництво НБУ обіцяло закрити питання до кінця жовтня, але воно досі відкрите, каже голова страхової компанії ТАС Павло Царук

Вячеслав Черняхівський уточнює: "Ми б хотіли побачити проєкт змін до відповідних постанов, надати пропозиції та зауваження, оскільки регулятор до ухвалення рішень із важливих питань повинен оприлюднити проєкти для громадського обговорення. Рахунок йде на дні, поки нерезиденти, що продовжують ще працювати з Україною, не припинили співпрацю з нашими СК", – наголошує він.

Наразі в НБУ досягнуто усну домовленість про те, щоб дозволити українським страховикам розрахуватися за боргами з іноземними перестраховиками. Попередньо нові договори можна буде укладати, лише якщо вони включають у себе воєнні ризики.

За словами Вячеслава Черняховського, 2 листопада відбулася зустріч представників Національного банку та Міністерства економіки України, де спільно були обговорені проблемні питання щодо перестрахування. "Але рішень так і немає. За місяць українські СК будуть відключені від міжнародного ринку перестрахування", – каже Черняхівський.

Тож страховики сподіваються, що нове керівництво Нацбанку на чолі з Андрієм Пишним зверне більше уваги на проблеми небанківського фінансового сектору та прислухається до пропозицій страховиків щодо підтримки роботи галузі під час війни.

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес