На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Ексклюзив від АСБ / Ексклюзив від АСБ

ОУФР закликає владу та міжнародних партнерів сприяти збереженню громадського обговорення протягом підготовки нормативно-правових актів НБУ

Версия для печати Версия для печати
01.09.2023 

ОУФР, членом якого є Асоціація "Страховий бізнес", просить керівництво країни, МВФ та інших міжнародних партнерів не допустити порушення демократичних принципів при підготовці нормативно-правових актів НБУ.

Представники небанківського фінансового ринку, громадськості та експертне суспільство не можуть погодитися з спробою, під гаслами підвищення ефективності регулювання, ліквідувати єдиний ефективний механізм участі громадськості в розробці нормативно правових актів (НПА) Національного банку України (НБУ).

Про це йдеться в листі Об'єднання учасників фінансового ринку (ОУФР), направленому президенту України, Кабінету міністрів, керівництву Верховної Ради, керівникам фракцій і комітетів ВР, бізнес-асоціаціям, в Міжнародний валютний фонд, західним інституціям, Єврокомісію, представництву Євросоюзу в Україні та ін.

В листі учасники ринку відзначають, що серед багатьох положень законопроекту № 9422 вставлена норма про виведення нормативно правових актів НБУ з-під дії закону "Про основи державної регуляторної політики сфере господарської діяльності", яка не відповідає міжнародним принципам права, необхiдностi, розумностi, передбачуваностi i вiдкритостi.

Експерти прийшли до висновкiв, що це, зокрема, призведе до нестабiльностi i непередбачуваностi правового регулювання небанкiвських фiнучереждень, погiршення якостi i ефективностi регуляторних нормативно-правових, створення основи для потенцiйної корупцiї або прийняття рiшень, нормативних актiв регулятора в iнтересах конкретних осiб або груп.

Вiдсутнiсть у чинному законодавствi механiзмiв державного контролю якостi НПА НБУ i їх вiдповiдностi чинному законодавству, вiдсутнiсть вимог про проведення їх державної реєстрацiї Мiнюстом, що передбачає експертизу проектiв НПА на вiдповiднiсть законодавству, зокрема, антикорупцiйному, негативно впливає на якiсть проектiв нормативно-правових актів, – вiдзначається в листі.

ОУФР звертає увагу керівництва країни на те, що їх позицію розділяє Державна регуляторна служба України, чиїм завданням є підтримання балансу інтересів бізнесу і держави при розробці НПА.

В зверненні також відзначається, що зміни в процесі розробки НПА, які відбудуться у разі прийняття законопроекту № 9422, суперечать регламентам ЄС, законодавству і практиці нормотворчості країн-членів ЄС.

"Європейські країни мають чiтку систему i досвiд, вимiрюванi десятками рокiв, як забезпечити максимальну ефективнiсть i прозорiсть пiдготовки законодавчої i нормативної бази, необхiдної для роботи фiнансових установ.

Ми спiлкувалися з багатьма керiвниками галузевих об'єднань європейських країн. Всi вони пiдкреслили головне: процедура прийняття НПА повинна вiдповiдати європейським принципам необхiдностi, розумностi, передбачуваностi, вiдкритостi, послiдовностi, пропорцiйностi i стабiльностi. Нам чiтко дали зрозумiти, що в європейських країнах участь громадськості в розробці НПА є невiд'ємною частиною такого процесу", — підкреслив В'ячеслав Черняховський, генеральний директор Асоціації "Страховий бізнес", яка є учасником ОУФР.

ОУФР відзначає також, що запропонований крок прямо суперечить положенням Національної стратегії сприяння розвитку громадянського суспільства в Україні, затвердженої Указом Президента України В.А. Зеленського № 487/2021 від 07.09.2021 р.

"Це не просто приватне питання конкретної галузі, хай навіть і дуже значущої для економіки. Це крок до ущемлення прав громадянського суспільства в Україні. Саме тому учасники небанківського фінансового ринку просять представників державної влади і міжнародні організації не допустити порушення демократичних принципів у взаєминах влади і бізнесу. Ми, як країна, не повинні ставати на шлях, який суперечить європейським цінностям, за які зараз триває війна".

Гиперссылка:  http://www.insurancebiz.org

«« Вернуться на первую страницу раздела



Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес