На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

Член фінкомітету ВР очікує реєстрації законопроєкту про посилення регуляторних вимог до небанків 19 лютого

Версия для печати Версия для печати
16.02.2024 

Законопроєкт про посилення регуляторних вимог до небанківських фінансових установ (НФУ), ініційований Національним банком України, ухвалення якого є одним із зобов'язань за програмою розширеного фінансування EFF, планують зареєструвати в Раді в понеділок, 19 лютого, повідомила народна депутатка Ольга Василевська-Смаглюк (фракція "Слуга народу").

"Я думаю, що в понеділок він буде зареєстрований, і ми зможемо з вами разом знову частіше зустрічатися. (...) Усіх запрошую на ці робочі групи", — сказала вона на конференції FinYear, організованій виданнями "Мінфін" і finance.ua у Києві в п'ятницю, висловивши сподівання, що документ вдасться ухвалити за сім пленарних тижнів.

Василевська-Смаглюк, яка очолює підкомітет парламентського фінансового комітету з питань функціонування інформаційних і платіжних систем, уточнила, що в грудні Нацбанк звернувся до комітету з пропозицією про внесення змін до закону про платіжні послуги, про банківську діяльність, про фінансові послуги, фінансові компанії, про страхування і про кредитні спілки, після чого розпочалося спільне розроблення цього законопроєкту.

За її словами, документ закріпить за регулятором право встановлювати норму регулятивного капіталу фінкомпаній і його складових.

Крім цього, додала депутатка, законопроєкт передбачає збільшення розміру штрафів, а також передбачає розширення переліку обмежених платіжних послуг і вдосконалення розподілу повноважень між наглядом і оверсайтом.

Важливим нововведенням буде запровадження єдиної ліцензії на діяльність фінансової компанії, ломбарду, кредитної спілки, яка, зокрема, міститиме в собі право на надання фінансових платіжних послуг, зазначила Василевська-Смаглюк.

Як повідомлялося, оновлений наприкінці 2023 року Меморандум про економічну та фінансову політику за програмою розширеного фінансування EFF із МВФ передбачає, що для подальшого зміцнення платіжного ринку до кінця грудня минулого року до парламенту мали подати законопроєкт про посилення регуляторних вимог до учасників ринку, щоб ухвалити його до кінця травня 2024 року.

Згідно з меморандумом, НБУ також підвищить вимоги до капіталу учасників платіжного ринку відповідно до Директиви ЄС про платіжні послуги (PSD2, 2015/2366) і найкращих міжнародних практик до кінця червня 2024 року. До кінця вересня 2024 року НБУ також підготує методологію оцінки наглядових ризиків, яка враховуватиме види діяльності НФУ з метою переходу до ризик-орієнтованого підходу до нагляду за НФУ.

Атрибуты:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес