На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

Рада ухвалила закон про посилення повноважень НКЦПФР

Версия для печати Версия для печати
22.02.2024 

Верховна Рада України ухвалила в четвер в цілому законопроєкт №5865 про реформування роботи фінансових ринків і НКЦПФР, повідомив перший заступник голови комітету Ярослав Железняк (фракція "Голос").

"Я і купа людей витратили 300+ годин на робочі групи щодо цього закону (...), і нарешті через три роки його ухвалено", – написав він у Telegram у четвер.

Нардеп уточнив, що за законопроєкт проголосувало 279 народних депутатів за необхідного мінімуму в 226 голосів.

Железняк зазначив, що під час розгляду №5865 було відхилено дві правки: про збільшення зарплат (№518) і про конфлікт інтересів (№361).

Як повідомлялося, комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики на початку цього місяця схвалив до другого читання законопроєкт №5865 про реформування роботи фінансових ринків і НКЦПФР.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, його метою є побудова на вітчизняних ринках капіталу та організованих товарних ринках ефективної системи регулювання, нагляду та запобігання зловживанням згідно з принципами IOSCO та іншою міжнародною практикою, а також розв'язання питання про захист інвесторів від зловживань на ринках капіталу.

Законопроєкт передбачає підвищення інституційної спроможності НКЦПФР як нацрегулятора ринків капіталу та організованих товарних ринків і розширення її повноважень, закріплення в законодавстві гарантій незалежності Комісії, зокрема фінансової, удосконалення законодавчих норм щодо міжнародного співробітництва НКЦПФР, побудову ефективної системи нагляду на ринках капіталу й організованих товарних ринків відповідно до Принципів IOSCO з метою забезпечення функціонування ефективної системи запобігання зловживань, а також забезпечення ефективного функціонування системи запобігання зловживанням на ринках капіталу та організованих товарних ринках.

Документ також передбачає запровадження дієвих механізмів запобігання маніпулюванню, інсайдерській торгівлі, незаконному використанню інсайдерської інформації та іншим зловживанням на ринках капіталу й організованих товарних ринків, зокрема заборону фінансових пірамід і боротьбу зі спробами їх організації.

У частині посилення фінансової незалежності НКЦПФР у законопроєкті запропоновано щорічні внески на регулювання з діючих професійних учасників ринку: торговців фінансовими інструментами, зберігачів, КУА – 15 прожиткових мінімумів (у разі поєднання видів сплачується найбільший внесок), організаторів торгівлі, клірингових організацій – 75 прожиткових мінімумів (п.м. – 2589 грн). Однак ця норма, згідно з проєктом, почне діяти вже після завершення війни.

Згідно з проектом, плата за реєстрацію емісії може становити 25 п.м., допуск іноземного цінного паперу – 5 п.м., за узгодження кандидатур на голів профучасників – 27 п.м.

Схвалена наприкінці березня 2023-го року нова програма України з МВФ містить статтю про приведення правил ринку цінних паперів у відповідність до міжнародних стандартів. Спочатку передбачалося, що законопроєкт №5865 буде ухвалено до кінця травня 2023 року, проте ухвалення документа затягнулося.

Атрибуты:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес