На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

Згідно з програмою співпраці з МВФ, новий закон про ОСЦПВ має бути ухвалено до кінця травня 2024 р.

Версия для печати Версия для печати
13.03.2024 

Згідно з програмою співпраці з МВФ нова редакція закону про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (законопроєкт №8300) має бути ухвалена до кінця травня 2024 року.

Про це під час зустрічі керівництва Національного банку України з оновленою дирекцією МТСБУ повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова, повідомляють на сторінці НБУ у Facebook.

При цьому вона зазначила, що хоча законопроєкт ще не ухвалено, підготовка до його впровадження вже відбувається.

За словами Рожкової, підходи МТСБУ до оцінки ризиків страховиків уже мають враховувати нові законодавчі вимоги, що вступили в дію, щоб діяльність бюро була ефективною. Вона нагадала, що новий закон України "Про страхування" дає ринку півроку на приведення своєї діяльності до його вимог.

"Ми бачимо певну кількість компаній, які мають різний ступінь проблематики з виконанням цих нових вимог, і хочемо зрозуміти глибину цієї проблеми та визначитися, хто зможе самостійно їх подолати, а кому потрібна допомога. Цього року ми робимо перший підхід до оцінки якості активів страховиків, щоб зрозуміти, з чим компанії заходять у нове законодавче поле", — зазначила вона.

За словами глави Нацбанку Андрія Пишного, від дій страховиків-членів МТСБУ залежить зростання та інноваційність цілої галузі страхування, на яку у 2022-2023 роках припадала чверть загального портфеля страхового ринку.

ОСЦПВ був основним драйвером страхового ринку 2022 року і другим за значимістю видом страхування, частка якого на кінець 2023 року становила 18,7% у загальному страховому портфелі. Страхові премії 2023 року зросли до 8,526 млрд грн, що на 21% більше, ніж у мирному 2021 році. Водночас і обов'язкове страхування цивільної відповідальності за міжнародними договорами ("Зелена картка") демонструє стрімке зростання, його частка становить 11%, тоді як 2021 року становила 3,6%.

На думку заступника голови НБУ Дмитра Олійника, першочерговими та важливими питаннями для діяльності Бюро та учасників ринку є, зокрема, запровадження порядку підписання електронних полісів за допомогою КЕП, збільшення страхового покриття та сум відшкодування, а також попередні результати аудиту діяльності МТСБУ, проведеного компанією KPMG на вимогу Координаційної ради.

Згідно з повідомленням, наразі бюро закінчує проведення позачергової аудиторської перевірки за 2023 рік. Зокрема, аудиторами проведено аналіз чинної системи корпоративного управління бюро, основної діяльності, дотримання вимог законодавства, формування фондів бюро, розглянуто роботу у сфері управління ризиками, ІТ та кібербезпеки.

Атрибуты:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес