На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

НБУ планує внести зміни до нормативно-правових актів у сфері фінмоніторингу

Версия для печати Версия для печати
19.04.2024 

НБУ планує внести зміни до нормативно-правових актів, що регулюють діяльність банків і небанківських фінансових установ у сфері фінансового моніторингу, повідомив регулятор у Facebook із посиланням на директора департаменту фінансового моніторингу Ганну Липську.

При цьому під час свого виступу на Національному міжвідомчому форумі "Стратегія розвитку системи фінансового моніторингу в Україні у 2024-2026 роках" Липська уточнила, що зміни впроваджуватимуться поступово протягом 2024-2025 років.

Вона зазначила, що за результатами здійснення нагляду за банками та небанківськими установами регулятор виявив зони ризику, які потребують додаткового нормативного врегулювання, зокрема формальний характер внутрішніх документів з фінансового моніторингу, а також неправильну оцінку суб'єктами власних ризик-профілів без достатнього врахування специфіки, характеру та масштабів діяльності. Крім того НБУ вказав на недостатню автоматизацію процесів фінмоніторингу, включно з постійним моніторингом фінансових операцій/діяльності клієнтів з метою оперативного виявлення критеріїв ризиків та індикаторів підозрілості таких операцій, і на те, що фінустанови не вживають достатніх заходів для перевірки клієнтів та оцінки/переоцінки їхніх ризиків.

Щодо небанківських фінансових установ, все ще актуальною проблемою є неналежне здійснення ідентифікації та верифікації клієнтів, зокрема через використання способів верифікації, не передбачених законодавством у сфері запобігання та протидії легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом, а також нездійснення належних заходів із перевірки клієнтів, які регулярно ініціюють/отримують перекази коштів і вважаються такими, що підтримують ділові стосунки.

За словами Липської, нагляд за небанківськими фінустановами демонструє наявність підвищених ризиків можливого використання їхніх послуг для відмивання коштів/фінансування тероризму, проведення схемних/підозрілих операцій, зокрема з метою ухилення від сплати податків. Це пов'язано з якістю організації їхніх систем фінансового моніторингу, а також нерозумінням або небажанням розуміти ці ризики.

"Водночас розміри штрафів за окремі порушення небанківськими установами вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу не відповідають суті та наслідкам вчинених порушень. Згідно з вимогами 4-ї Директиви ЄС заходи впливу мають бути дієвими, пропорційними та стримувальними", — зазначила представник НБУ.

Атрибуты:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес