На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

У Верховній Раді зареєстровано проект змін до законодавства з ОСЦПВ, розроблений спільно зі страховим ринком

Версия для печати Версия для печати
30.11.2015 

Верховна рада України зареєструвала законопроект № 3551, яким пропонується змінити законодавство щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів". З відповідною законодавчою ініціативою виступили Максим Поляков (Політична партія "НАРОДНИЙ ФРОНТ"), Денис Дзензерський (Політична партія "НАРОДНИЙ ФРОНТ"), Павло Різаненко (фракції ПАРТII "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"), Олександр Жолобецький (фракції ПАРТII "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА"). На розгляд парламенту запропоновано проект законодавчих змін, розроблених та підтриманих страховим ринком.

Найважливішою новацією законопроекту є радикальна зміна порядку здійснення відшкодування з фондів МТСБУ за страховиків, що визнані банкрутом. Нагадаємо, що за нині діючим законодавством відшкодування з фондів МТСБУ потерпілим за боргами страховиків-банкрутів можливе після завершення банкрутства страховика та у випадку недостатності в нього коштів для обслуговування власних зобов'язань. Підтверджуючим документом недостатності коштів страховика-банкрута є затвердження ліквідаційного балансу. Судовий розгляд справ про банкрутство тягнеться роками, а потерпілі роками чекають виплат від МТСБУ.

Тому в з законопроекті передбачено обов'язок МТСБУ виплачувати відшкодування збитків за боргами страховиків-банкрутів одразу після анулювання Нацкомфінпослуг ліцензії такого страховика чи відкриття справи про його банкрутство. Це дасть можливість потерпілим значно швидше отримувати компенсацію за рахунок МТСБУ.

В документі також передбачено ряд важливих технологічних змін, що покликані покращити якість страхового сервісу. Серед них впровадження електронного полісу – форми страхового договору в електронному вигляді. Пропонується здійснити повний перехід страхового ринку від паперової форми договору до електронної. Це дозволить посилити контроль за якістю роботи страхових агентів, викорінити проблему використання фальшивих, загублених та недійсних бланків полісів, та унеможливити демпінг з боку страховиків, що призводить до недостатності коштів для формування резервів для здійснення страхових виплат.

Ще однією новелою законопроекту є перехід до прямого врегулювання збитків за договорами ОСЦПВ. Пряме врегулювання передбачає, що у випадку настання страхової події потерпілий звертається за отриманням страхового відшкодування не в страхову компанію винуватця ДТП, а до того страховика, з яким він сам уклав договір ОСЦПВ. Після отримання потерпілим страхового відшкодування, подальші взаєморозрахунки відбуваються між страховою компанією потерпілого та винуватця ДТП. Такий порядок врегулювання широко використовується у країнах європи та дозволяє уникнути маніпулювання розміром страхового відшкодування. За прогнозами страховиків цей механізм дозволить скоротити процес страхового врегулювання вдвоє. Вже сьогодні у добровільному пілотному проекті з прямого врегулювання збитків за договорами ОСЦПВ погодились взяти участь 17 страховиків, що об'єднують 60% ринку ОСЦПВ. Проект запрацює в 2016 році.

"МТСБУ підтримує зареєстрований законопроект, що поєднав найкращі напрацювання страхового ринку та народних депутатів. Запропоновані до розгляду зміни носять винятково соціально значущий характер і дозволять втілити на українському ринку ОСЦПВ ряд сучасних європейських практик. МТСБУ довгий час сприймали як об'єкт для рейдерських атак, нівелюючи його гарантійні функції для пересічних громадян. Тому ми просимо народних депутатів підтримати оприлюднений законопроект. Адже його єдина мета - захист прав та інтересів потерпілого та викорінення можливостей для фінансових зловживань на страховому ринку", - наголосив Володимир Шевченко, Генеральний директор МТСБУ.

Атрибуты:  http://www.mtsbu.ua/ua/presscenter/news/114832/

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес