На главную страницу
 
Головна
Про нас
Новини
Обговорення
База знань
Довідники
Пошук
Карта сайту
Новини автоцивілки
Призначення і відставки
Злиття та поглинання
Новини законодавства
Новини медстрахування
Ексклюзив від АСБ
Новини НБУ
Корпоративні новини
Банківські новини
Поиск по сайту

Новини / Новини законодавства / Новини законодавства

Верховна Рада ухвалила в цілому закон про фінпослуги та фінкомпанії

Версия для печати Версия для печати
14.12.2021 

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому закон "Про фінансові послуги та фінансові компанії" (№5065).

Відповідне рішення на засіданні парламенту підтримали у вівторок 248 депутатів.

Закон з одного боку бетонує" прозорі єдині для всього фінсектору принципи роботи та вимоги. Також закон запроваджує чіткі правила для роботи в Україні фінансових компаній та ломбардів, зокрема й до захисту прав їхніх клієнтів (бо саме це питання викликало в нас як у регулятора певні запитання)", – прокоментувала ухвалення закону перша заступниця голови Національного банку України (НБУ) Катерина Рожкова у Facebook.

За її словами, закон розмежовує фінансові (страхування, кредитування, лізинг, платежі) та супровідні (посередницькі) послуги та спрощує регулювання останніх.

Окрім того, закон передбачає єдині прозорі вимоги до прозорої структури власності, достатньої кваліфікації керівників, ефективного корпоративного управління для всіх установ, а також встановлює пропорційні вимоги до капіталу фінустанови залежно від ризику діяльності.

Ломбарди, які кредитують тільки за рахунок власних коштів, повинні мати 1 млн грн капіталу. А от фінкомпанії, які можуть надавати повний спектр послуг від кредитів до гарантій, – 10 млн грн капіталу. Знову наголошу: пропорційні вимоги для учасників дадуть змогу спростити життя менш ризиковим установам, – додала Рожкова.

Вона зазначила, що закон також передбачає можливість аутсорсингу частини послуг і можливість для самих фінкомпаній і ломбардів провадити іншу господарську діяльність, а не лише надавати фінпослуги.

Згідно з повідомленням Нацбанку, це вже другий закон (перший – про платіжні послуги), що містить пункт створення регуляторної платформи для тестування інноваційних послуг.

Як повідомлялося, проект закону про фінансові послуги та фінансові компанії було прийнято за основу 27 квітня.

Документ розширює термінологію, що використовується в законодавстві з регулювання ринків фінансових послуг, закріплює принципи надання фінпослуг та захисту прав клієнтів (споживачів) з метою забезпечення функціонування прозорого та конкурентного ринкового середовища.

Крім того, розширено положення про обов'язки постачальника фінансових послуг надавати повну та комплексну інформацію, встановити вимоги не лише до реклами фінпослуг, а й до будь-якої іншої форми поширення інформації про фінансові послуги з метою максимізації захисту клієнтів від неправдивої чи маніпулятивної інформації.

До фінансових послуг належать: страхування і перестрахування, надання коштів у кредит, залучення коштів, що підлягають поверненню, фінансовий лізинг, факторинг, надання гарантій, торгівля валютними цінностями, фінансові платіжні послуги, послуги на ринках капіталу, послуги у сфері накопичувального пенсійного забезпечення.

Для надання фінансових послуг фінустанови, зокрема ломбарди, кредитні спілки, страховики та фінансові компанії, мають отримати відповідну ліцензію.

До супутніх послуг належать посередницькі послуги (агенти та брокери), а також допоміжні (інформаційні, інкасаторські, бюро кредитних історій). Ці послуги не підлягають ліцензуванню, але можуть підлягати реєстрації. Їх регулювання буде більш простим і гнучким порівняно з фінансовими послугами.

Крім того, закон закріплює чотири нові підходи до нагляду. Перший – пропорційність пруденційних вимог. Другий: акцент на нагляді за ринковою поведінкою, зокрема за порядком надання послуг, захистом прав споживачів і дотриманням окремих вимог посадовцями фінансових компаній. Третя інновація – можливість застосування НБУ коригувальних заходів, якщо учасник ринку ще не порушив вимоги законодавства, але Нацбанк уже бачить певні ризики. Крім того, згідно з ним, надання фінансових послуг не буде винятковим видом діяльності. Компанії зможуть провадити іншу господарську діяльність (із відповідними обмеженнями) для повноцінної реалізації своїх бізнес-можливостей.

Закон принципово змінює підхід до ліцензування фінансових компаній і ломбардів. Він дозволяє відійти від ліцензування видів фінансових послуг, натомість здійснювати ліцензування виду діяльності фінансової установи з надання певної фінансової послуги одночасно із включенням такої установи до відповідного реєстру. Також документ комплексно регулює ключові принципи ліцензування, які практикує НБУ: прозора структура власності компаній, зрозумілі та законні джерела капіталу, бездоганна ділова репутація і фінансовий стан власників компаній, а також якісне корпоративне управління, порівнянне з ризиками, властивими фінансовим установам.

Закон розширює термінологію, використовувану в законодавстві щодо регулювання ринків фінансових послуг, закріплює принципи надання фінпослуг і захисту прав клієнтів (споживачів) з метою забезпечення функціонування прозорого та конкурентного ринкового середовища.

Закон упроваджує поняття "таємниця фінансової послуги" як спрощеного аналога банківської таємниці, встановлює режим її захисту та розкриття фінансовими установами й регуляторами.

Атрибуты:  Iнтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела



Правовые базы
Нацкомфинуслуг

Адміністрація сайту не завжди поділяє думку авторів чиї статті розміщені на ресурсі.
При використанні матеріалів сайту гіперпосилання www.insurancebiz.org обов'язкове.
© 2006-2024 Асоціація Страховий Бізнес