На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Виверження вулканів може коштувати світовій економіці $1,6 трлн — Lloyd's


23.05.2024 

Платформа досліджень і аналізу Lloyd's, Futureset опублікувала четвертий сценарій системного ризику, що моделює гіпотетичні, але правдоподібні наслідки вибухового виверження вулканів на світовий ВВП протягом п'ятирічного періоду.

Як повідомляється на сайті Lloyd's, якби цей сценарій було реалізовано, глобальні економічні наслідки могли б сягнути $1,6 трлн за п'ятирічний період, розраховані як середнє з трьох потенційних рівнів серйозності, з очікуваними втратами – з урахуванням вірогідності реалізації сценарію того, що відбуваються, – $14 млрд.

Хоча великі вулканічні явища відносно рідкісні, ризики, які вони представляють, цілком реальні. Будь-яка неувага світової спільноти до геологічних попереджувальних знаків може залишити населення та економіку непідготовленими до негайних і постійних наслідків, спричинених виверженнями, наголошується в повідомленні.

У рамках серії досліджень наслідків системних подій другого і третього порядку останній сценарій Lloyd's, розроблений у співпраці з Кембриджським центром досліджень ризиків, який досліджує потенційно катастрофічні наслідки вулканічної активності.Сценарій ґрунтується на п'яти історичних вулканічних подіях – від виверження гори Пінатубо на Філіппінах у 1991 році до виверження Хунга Тонга – Хунга Хаапай у 2022 році.

Як показує аналіз, хоча безпосередні наслідки виверження вулканів, включно з припиненням діяльності, шкодою навколишньому середовищу, втратою майна і загибеллю людей, несуть значні наслідки для суспільства, вони ізольовані географічно.

При цьому непрямі наслідки виверження можуть мати більш серйозні глобальні наслідки – від збоїв у ланцюжках поставок до зниження доступності робочої сили, довгострокових наслідків у найсерйозніших випадках, таких як зниження продуктивності та довіри споживачів, нестабільність глобальної доступності продовольства і посилення геополітичної напруженості.

У дослідженні підкреслюється ключова роль, яку страхування може відігравати в періоди невизначеності, включно з підтримкою широкої співпраці в галузі попереджувальних міжсекторальних заходів, які можуть пом'якшити наслідки і підвищити готовність до загрози вулканічного впливу.

Джерело:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела