На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Зростання страхового шахрайства за допомогою ШІ у Великій Британії


19.09.2024 
Джерело: Carrier Management

За даними платформи для запобігання шахрайству Sprout.ai та опитування, проведеного Censuswide у липні 2024 року, у Великій Британії спостерігається зростання страхового шахрайства, керованого ШІ, за спостереженнями обробників страхових випадків.

Опитування 200 британських спеціалістів з обробки страхових випадків (по 50 спеціалістів з кожної з чотирьох різних галузей страхування: страхування домашніх тварин, подорожей, здоров'я/стоматології та страхування житла) показало, що 19% вважають, що до однієї з чотирьох претензій зараз використовуються підроблені супровідні документи, створені або змінені за допомогою штучного інтелекту та цифрових інструментів.

Ще 64% оцінюють зростання кількості шахрайських заяв на 65% з 2021 року.

З опитаних 64% підозрюють, що ШІ використовувався для створення або зміни документів у 5-10% усіх позовів.

"ШІ відіграє подвійну роль у боротьбі зі страховим шахрайством. З одного боку, це інструмент, який шахраї все частіше використовують для створення фальшивих документів, зображень і даних, які можуть обдурити страховиків, – заявив Рой Амір, генеральний директор Sprout.ai. "З іншого боку, ШІ також є найефективнішою зброєю в боротьбі з цим видом шахрайства. Тільки складний ШІ може ефективно боротися з шахрайством, якому сприяють інші технології ШІ, що, як показує дослідження в цьому звіті, набуває все більшого поширення".

Деякі приклади супровідної документації до позову, створеної штучним інтелектом, можуть включати змінені зображення або квитанції.

Інфляція є однією з причин зростання страхового шахрайства в усьому світі.

Згідно з опитуванням, у Великій Британії особи, які вчиняють страхове шахрайство, роблять це з меншими сумами страхових відшкодувань.

Серед опитаних фахівців з врегулювання збитків 3 відсотки вважають, що шахраї зосереджуються на невеликих страхових виплатах вартістю менше 2000 фунтів стерлінгів.

Опитування показало, що позови вартістю від 501 до 1000 фунтів стерлінгів з особливою ймовірністю будуть пов'язані зі зміненими доказами, створеними штучним інтелектом.

З опитаних 47% спеціалістів з врегулювання збитків повідомляють, що бачили документи, які, на їхню думку, були змінені в цьому діапазоні вартості. Ці документи можуть включати фотографії, карти, медичні висновки або сертифікати оцінки.

Джерело:  Carrier Management
URL статті:  https://www.carriermanagement.com/news/2024/09/19/266707.htm

«« Вернуться на первую страницу раздела