На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Світові премії по морському страхуванню в 2023 році досягнуть $38,9 млрд


25.09.2024 

На своїй 150-й щорічній конференції в Берліні, Німеччина, Міжнародний союз морського страхування (IUMI), глобальна асоціація, що представляє морських страховиків, представив аналіз останніх тенденцій на ринку морського страхування.

У 2023 році глобальна база премій морського страхування досягла 38,9 млрд доларів США, що на 5,9% більше, ніж у попередньому році. Зростання було зафіксовано в усіх секторах: у секторі офшорної енергетики спостерігалося зростання на 4,6%, страхування вантажів – на 6,2%, а премії з морського каско збільшилися на 7,6%.

Розподіл премій залишився практично незмінним порівняно з 2022 роком. Найбільша частка припадає на вантажні перевезення – 56,9%, за ними йдуть каско океану – 23,6%, офшорна енергетика – 11,9% і морська відповідальність – 7,7%.

У регіональному розрізі Європа зберегла найбільшу частку світових премій – 48,5%, за нею йде Азійсько-Тихоокеанський регіон – 28,1%, Латинська Америка – 10,9%, Північна Америка – 7,0%, і 5,5% – решта світу.

Європейські премії демонструють позитивну динаміку з 2019 року, в той час як азійський ринок стабільно відновлюється з 2016 року. У Латинській та Північній Америці також спостерігалося помірне зростання премій.

Коментує Астрід Зельтманн, віце-голова Комітету з фактів та цифр IUMI: "Глобальні премії відображають поєднання обсягів страхування та цін на одиницю продукції. Рушійними факторами зростання премій, як правило, є постійне зростання обсягів та вартості світової торгівлі (вантаж) у поєднанні зі збільшенням вартості суден (каско) або підвищення цін на нафту, що стимулює зростання активності в сегменті офшорної енергетики".

Він додає: "У більш широкому сенсі, геополітичні умови вплинуть на премії в ряді регіонів, так само як і загальні ринкові умови, зокрема, пропускна спроможність. Загалом, 2023 рік виявився позитивним для морських андеррайтерів. Інша частина рівняння – це вплив страхових виплат, який протягом останніх кількох років був порівняно м'яким, незважаючи на окремі серйозні збитки, що викликали занепокоєння, наприклад, пожежі; а також деякий помітний вплив інфляції на середню вартість збитків від природного убутку.

"Однак дедалі більші судна, збільшення накопичення цінностей, зміни в технологіях і паливі, а також зміни торгових маршрутів – все це означає зміну ризиків, які необхідно відстежувати і враховувати в майбутньому", – додала вона.

Джерело:  Reinsurance News
URL статті:  https://www.reinsurancene.ws/global-marine-insurance-premiums-hit-38-9bn-in-2023-reports-iumi/

«« Вернуться на первую страницу раздела