На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Перестраховики наполягатимуть на підвищенні тарифів у 2025 році


25.09.2024 

Перестраховики наполягатимуть на двозначному збільшенні тарифів від нещасних випадків після пролонгацій в січні 2025 року, щоб не відставати від вищих витрат на збитки.

Аналітики Fitch Ratings очікують складних переговорів у січні, оскільки перестраховики не вважають, що цьогорічне підвищення тарифів на страхування від нещасних випадків було достатнім.

На їхню думку, несприятливі тенденції розвитку збитків у сфері страхування від нещасних випадків через вищу соціальну інфляцію є ключовим ризиком для "нейтрального" прогнозу глобального сектора перестрахування.

Під час поновлення в середині 2024 року тарифи перестрахування зросли до 15% для договорів, які зазнали збитків, і до 10% для беззбиткових. Fitch очікує подальшого підвищення в січні 2025 року разом із зменшенням лімітів покриття та комісійних за частку квот.

Перестраховики стурбовані низькими тарифами перестрахування

Перестраховики стурбовані тим, що ринкові тарифи є надто низькими, що спонукає їх зменшити свій ризик і обмежити перестрахові місткості у сферах діяльності, які найбільше постраждали від несприятливого розвитку збитків.

Зокрема, Munich Re та Swiss Re значно зменшили свої ризики. Перестраховики також вимагають більш детальну інформацію від цедентів, оскільки вони посилюють вибір ризиків.

У той час як страхова галузь збирається для початку пролонгацій договорів перестрахування, Swiss Re очікує, що зростаючий попит на перестраховий захист стане ключовою темою обговорення учасників ринку. Розмова також стосуватиметься перспективної оцінки ризиків і управління капіталом, оскільки адекватне бачення ризиків і управління волатильністю є важливими вимогами в невизначеному середовищі.

"Ключові теми для галузі залишаються в основному незмінними порівняно з минулим роком, але виклики посилилися, що призвело до зростання попиту. Зіткнувшись із підвищеними ризиками природних катастроф, економічною невизначеністю та геополітичної нестабільності, перестрахування є природним способом для страховиків захистити себе від великих збитків", зазначив Урс Берчі, головний виконавчий директор Swiss Re з перестрахування майна та нещасних випадків.

Тим часом попит з боку цедентів зростає, збільшуючи розрив між попитом і пропозицією та посилюючи тиск на тарифи. "Ми очікуємо, що збитки продовжуватимуть зростати у 2025 році через соціальну інфляцію та порушення правової системи", кажуть аналітики агенції.

Більш часті вердикти, які перевищують виплати в розмірі 10 мільйонів доларів, більша частка позовів за участю адвокатів і розвиток індустрії фінансування судових процесів сприятимуть цій тенденції.

Існує також ризик того, що соціальна інфляція може поширитися за межі США до країн загального права, таких як Великобританія, Канада та Австралія, де деліктне право базується на прецеденті. Країни, які регулюються цивільним правом, такі як Франція та Німеччина, менш схильні до ризику через залучення суддів та обмеження розміру збитків.

Перестрахування відповідальності мало значний розвиток

Стратегічне перезавантаження ринку глобальними перестраховиками призвело до значних технічних прибутків і зміни динаміки перестрахової галузі, вважають аналітики AM Best. Це перезавантаження включало необхідний відхід від високочастотних рівнів збитків, прийняття більш жорстких умов договорів перестрахування при пролонгаціях та краще визначений обсяг перестрахового покриття.

Сукупний ефект цієї стратегії змінив традиційну роль перестраховиків, зосередившись на забезпеченні захисту капіталу цедентів, а не на стабілізації доходів.

Перестрахування цивільної відповідальності в США з 2015 по 2019 роки має істотний розвиток у зв’язку з понесеними збитками з самого початку. Надлишкові зобов’язання також можуть зіткнутися з подальшими несприятливими змінами резервів у ці періоди андеррайтингу.

Що ще важливіше, неясно, чи будуть достатні оцінки понесених жертв і збитків у США за роки аварій 2021-2023.

Страховики публікували більш консервативні коефіцієнти збитків і вищі збитки, які були понесені, але не зареєстровані, як частку понесених збитків, а також утримували значно вищі резерви збитків на претензію.

Незважаючи на те, що до 2025 року резерви поранених у цьому секторі в США, ймовірно, залишаться несприятливими, результати окремих компаній можуть значно відрізнятися.

Глобальні перестраховики демонструють стійкість

Завдяки зниженню ризиків і диверсифікації глобальні перестраховики демонструють більшу стійкість, ніж у попередні цикли, частково завдяки позитивній маржі андеррайтингу, вищим ставкам реінвестування та диверсифікації, йдеться у звіті AM Best.

Результати перестрахового ринку, як в 2023 році, навряд чи повторяться. Однак, незважаючи на вищі за середні виплати по збитках від катастроф у другому кварталі 2024 року та такі події, як обвал Балтіморського мосту в березні, перестрахова галузь розраховує отримати прибутки за підсумками 2024 року.

Аналізуючи сезон ураганів в Атлантиці, аналітики зазначають, що частота сильних конвективних штормів продовжує зростати. Тим не менш, оскільки перестраховики посилили андеррайтинг, вони набагато менше схильні до значних збитків через зростання частоти штормів, що позитивно впливає на їхні прибутки.

Крім природних катастроф, зберігається занепокоєння щодо ефективності застарілих портфелів страхування життя в США. Ключові питання включають те, наскільки ці проблеми поширені в галузі та наскільки ефективно їх вирішують страховики та перестраховики.

Джерело:  Форіншурер
URL статті:  https://forinsurer.com/news/24/09/25/44244

«« Вернуться на первую страницу раздела