На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Російські удари по українських портах підштовхують страхові тарифи до зростання


10.10.2024 

Серія російських ракетних ударів по інфраструктурі українських чорноморських портів і комерційним суднам призвела до різкого зростання вартості страхування і змусила деяких судновласників скасувати бронювання, повідомили в четвер джерела в страхових компаніях і брокер.

У середу російські балістичні ракети атакували портову інфраструктуру на півдні Одеської області України, що стало вже третьою подібною атакою за останні чотири дні.

"Росія свідомо посилює атаки на портову інфраструктуру українського півдня. Мета цих атак – знизити наш експортний потенціал", – заявив у месенджері Telegram віце-прем'єр-міністр Олексій Кулеба.

За його словами, за останні три місяці Росія здійснила майже 60 нападів на порти, в результаті чого було пошкоджено майже 300 об'єктів портової інфраструктури, 177 транспортних засобів і 22 цивільних судна.

Російська ракета влучила в судно під прапором Палау в Одеському порту в понеділок, через день після того, як інша російська ракета пошкодила судно під прапором Сент-Кітс і Невіс, завантажене кукурудзою в порту "Південний".

Морські страховики відносять Україну до зони підвищеного ризику, і додаткову страхову премію на випадок воєнних ризиків необхідно поновлювати, як правило, кожні сім днів. Судна також повинні мати щорічний військовий поліс.

Страхові джерела повідомили в четвер, що військові премії підскочили приблизно на 30% цього тижня до трохи більше 1% від вартості судна з приблизно 0,7% на початку вересня, що означає сотні тисяч доларів додаткових витрат.

Судна, що заходять в Україну, піддаються "підвищеному ризику прямого нападу з боку російських сил", – йдеться в повідомленні британської компанії з морської безпеки Ambrey.

"Судна, що заходять до російських чорноморських портів, також піддаються підвищеному ризику фізичного пошкодження", – додала Ембрі.

Україна є великим світовим виробником зерна, і до вторгнення Росії у 2022 році країна експортувала близько 6 мільйонів тонн зерна щомісяця лише через Чорне море. Близько 85% українського продовольчого експорту зараз йде через чорноморські порти.

"Наші клієнти кажуть нам, що деякі власники скасовують судна і називають причиною бомбардування", – розповів Reuters український брокер.

Українські чиновники заявили, що не бачать значного підвищення страхових тарифів.

"Іноземні судна продовжують працювати в наших портах. Ми продовжуємо стежити за ситуацією", – повідомили Reuters у прес-службі аграрного міністерства в письмовому коментарі.

Джерело:  Reuters
URL статті:  https://www.businessinsurance.com/russian-strikes-on-ukraines-ports-push-insurance-rates-up/

«« Вернуться на первую страницу раздела