На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

У кібербезпеці спостерігаються тривожні тенденції


28.01.2021 

Напади стають більш складними, вимоги невизначеність зростають. Але незважаючи на те, що компанії можуть використовувати кіберстрахування, щоб захиститися від цих зростаючих ризиків, є ще одна проблема: у секторі, що все ще розвивається, може бути недостатньо грошей для покриття їхніх потреб. То що можуть зробити страхові компанії? Їм все одно слід інвестувати в створення покриття ризиків, в тому числі для забезпечення зростання ринку. Але разом з тим, їм також потрібно шукати інші способи, включаючи механізми самострахування, які варіюються від простого додаткового капіталу до захисту від кібератак шляхом заподіяння конкретних інструментів з фінансування ризиків, тобто діяти як діють страховики.

У 2020 році світ, здавалося б, вступив у нову еру кібератак. Тяжкість фінансових наслідків була глибокою. Вимоги кібершахраїв зросли від п'ятизначних цінників до мільйонів, включаючи 10 мільйонів доларів, які, як повідомляється, заплатила кампанія Garmin. Все це – подальша ескалація тривожної тенденції: дані показують що втрати страховиків з кіберстрахування становили в 20199 р. 1,8 мільярда доларів, що означає 50% зростання у порівнянні з попереднім періодом.

Зіткнувшись з перспективою серйозних фінансових наслідків від кібернападів, компанії по всьому світу звернулися до кіберстрахування. Страховики укладають більше договорів, і обсяги покриття зростають. У 2020 році глобальне страхове співтовариство побачило, що вперше покриття програми кіберстрахування перевищило 1 мільярд доларів.

Однак імпульс, який рухав сектор на цей час, можливо, вичерпується. Є кілька ймовірних причин цього уповільненого зростання. Що стосується попиту, незважаючи на безліч кібератак, деякі компанії купують менше кіберстрахування або взагалі не купують, оскільки економічне напруження від Covid-19 змусило багатьох дивитися на кіберстрахування як на розкіш. I хоча більша кількість атак може стимулювати попит, вони також створюють проблему пропозиції, роблячи страховиків і перестраховиків обережнішими у забезпеченні покриття. На додачу до цього, відсутність історичних даних про вже заподіяну шкоду (внаслідок короткої історії сектору) додає ще один рівень непередбачуваності для всіх залучених.

Зрештою, всі ці драйвери зводяться до одного простого факту: грошей на кіберстрахування у бізнесу просто не вистачає.

Проблема, з якою стикається більшість компаній, полягає у визначенні того, скільки їм потрібно кіберстрахування. Насправді у більшості або недостатньо кіберстрахування, або взагалі не має. Згідно з дослідженнями, компанії, що мають мінімум 200 млн. долл. покриття кіберстрахування, становлять трохи більше 20% від загальної глобальної кіберстрахової премії, що за оцінками, становить 5 млрд. долл.

Однією з найскладніших перешкод для вирішення структурних проблем, з якими стикається сектор кіберстрахування, є те, що страховики непропорційно покладаються на перестрахування. В результаті концентрація капіталу серед перестрахувальників просто вражає. На чотири перестрахувальники припадає понад 60% премій з кіберстрахування – і концентрація може зрости внаслідок волатильності ринку в наступному році.

Отже, що це означає? Виходячи з динаміки ринку страхування та перестрахування, існує потенціал для збільшення попиту в коротко- та середньостроковій перспективі. Звичайне мислення передбачає підвищення цін, зміцнення ринку передачі ризику та супутній приплив капіталу внаслідок цього. Реальність може бути більш тонкою: невизначеність результатів може змусити страховиків бути обережними щодо швидкого реагування на збільшення попиту. Задоволення швидкого сплеску попиту на відносно новий ризик також може призвести до значного збільшення збитків. В кінцевому підсумку може призвести до дефіциту капіталу (і зниження доступності на ринку) кіберстрахування.

Источник:  Harvard Business Review

«« Вернуться на первую страницу раздела