На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

ЦВЄ (регіон Центральної та Східної Європи), 1 півріччя 2022 р.: тенденція до зростання частково підтримується інфляцією та супроводжується різким збільшенням сплачених претензій


10.11.2022 

Валові страхові премії в регіоні склали 22,2 млрд євро, збільшившись майже на 7% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Водночас обсяг сплаченого відшкодування зріс на 11,5% до 12,6 млрд євро.

За винятком Польщі, на всіх ринках ЦВЄ спостерігалася позитивна динаміка, у багатьох випадках в двозначних показниках. Словаччина є ще одним винятком із загальної тенденції зростання, але іншого характеру, скоріше статистичного, ніж суто ділового: злиття словацького страховика Generali з Generali Ceska Pojistovna з Чехії, після чого Generali у Словаччині працює як філія Generali Ceska і, відповідно, їх звітність не включаються до офіційної статистики місцевого контролюючого органу.

Румунія, безумовно, є автором вражаючих показників у цьому відношенні, з темпом зростання валових премій (GWP) на 36% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Країни Балтії та Чехії також повідомили про високі темпи зростання. Однак цей тренд не є такими хорошими новинами, як може здатися з першого погляду, оскільки більша частина зростання є інфляційним, що супроводжується також подібним різким зростанням обсягу сплаченого відшкодування.

Невипадково ті самі країни, які мають найвищі темпи зростання GWP і виплат, також є країнами з найвищим рівнем інфляції. Зростання рівня інфляції призвело до зростання цін на матеріали та послуги, а отже, до збільшення обсягу сплаченого валового відшкодування та до зростання валових операційних витрат. В результаті цього компанії протягом першого півріччя коригували ціни на страхування в бік зростання в більшості видів страхування, крім страхування життя. Тенденція найбільш помітна в автострахуванні.

Польща, Чехія, Угорщина, Румунія, Словенія входять до п№ятірки лідерів за показником GWP. Однак існують відмінності в частці регіонального ринку: Польща втратила майже 3 відсоткові пункти своєї, які переважно розподілились між Чехією (+1,5 п.п.) і Румунія (+1 п.п.).

Источник:  XPRIMM
URL статьи:  https://www.xprimm.com/STATISTICS-CEE-1H2022-upswing-trend-partially-supported-by-inflation-and-accompanied-by-steep-increases-in-paid-claims-articol-117,124-19685.htm

«« Вернуться на первую страницу раздела