На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Глобальна активність у сфері злиттів та поглинань набирає обертів у 2024 році на тлі регіональних викликів: WTW


11.07.2024 

Глобальна активність у сфері M&A продовжує нарощувати позитивну динаміку, що спостерігалася на початку 2024 року, а кількість завершених угод у другому кварталі перевищила показники аналогічного періоду минулого року, повідомляє щоквартальний моніторинг ефективності угод (QDPM) компанії WTW.

Дані, отримані у співпраці з Дослідницьким центром злиттів та поглинань Бізнес-школи Байєса, показують, що у другому кварталі 2024 року було укладено 166 глобальних угод на загальну суму понад 100 мільйонів доларів США, що збігається з показником за перший квартал.

Цей показник перевищує 130 угод, закритих за аналогічний період 2023 року, що означає 28% зростання обсягу.

35 великих угод (вартістю понад $1 млрд), завершених у другому кварталі 2024 року, є третім поспіль квартальним зростанням після 34 угод у першому кварталі та 32 у попередньому кварталі.

Крім того, завдяки чотирьом мегаугодам (вартістю понад $10 млрд), завершеним у другому кварталі 2024 року, цього року було укладено дев'ять таких угод, тоді як за перше півріччя 2023 року їх було укладено всього лише три.

Частка внутрішньогалузевих придбань у загальному обсязі угод зі злиття та поглинання зросла з 57% у першому кварталі 2023 року до 74% в останньому кварталі, що свідчить про тенденцію, коли продавці продають непрофільні активи, а покупці зосереджуються на консолідації власних ринків.

Яна Мерсеро, керівник практики злиттів та поглинань у Європі, WTW, коментує: "Зростання кількості угод свідчить про те, що пандемія повертає ринок до нормального рівня розвитку: "Укладання угод у першій половині 2024 року свідчить про те, що ринок, можливо, готовий вийти з постпандемічного затишшя і повернутися до доковідних рівнів і поведінки угод.

Зростання довіри на ринку на тлі очікуваного зниження процентних ставок, поліпшення умов фінансування, низької волатильності та скорочення розриву в оцінці допоможе розблокувати відставання в укладанні угод".

WTW повідомляє, що порівняно з високими показниками фондового ринку в усьому світі, які призвели до подорожчання оцінки, компанії, що завершують угоди зі злиття та поглинання, намагалися не відставати від більш широкого ринку, відстаючи від нього на -9.3 відсоткових пункти в період з квітня по червень 2024 р.

Цей показник базується на динаміці цін на акції і продовжує тенденцію відставання поглиначів від попереднього кварталу (-13,1 відсоткових пункти).

Незважаючи на ці останні показники, довгострокова тенденція за останні 15+ років все ще показує, що поглиначі випереджають ринок з часів глобальної фінансової кризи на +1,4 відсоткових пункти.

Ринок злиттів та поглинань у Північній Америці залишається складним, оскільки поглиначі відстають від свого регіонального індексу на -7,7%, що є шостим кварталом поспіль, коли покупці відстають від колег по галузі. 90 завершених угод також свідчать про падіння обсягу порівняно з першим кварталом 2024 року, коли було укладено 97 угод.

За даними WTW, європейські дилери зіткнулися з проблемами у генеруванні вартості від угод, відстаючи від свого регіонального індексу на -10.7 відсоткових пунктів у період з квітня по червень 2024 року, завершивши 34 угоди порівняно з 37 у першому кварталі 2024 року.

На противагу цьому, ринок Азіатсько-Тихоокеанського регіону продовжував демонструвати кращі результати, стабільно перевищуючи свій показник протягом десяти з попередніх 11 кварталів.

У другому кварталі 2024 року покупці в регіоні перевищили свій показник на +1 відсотковий пункт, закривши 38 угод, що на сім пунктів більше, ніж у попередньому кварталі.

Слід зазначити, що активність у сфері злиттів та поглинань у Китаї – другій за розміром економіці світу – у другому кварталі 2020 року значно зменшилась і склала лише три транзакції.

У поєднанні з дев'ятьма угодами в першому кварталі це найнижчий рівень активності у сфері злиттів та поглинань у Китаї за перше півріччя з 2010 року.

Мерсеро додав: "Незважаючи на зростання кількості угод цього року, загроза стійкої інфляції, високі процентні ставки та невизначеність навколо президентських виборів у США все ще ризикують підірвати довіру дилерів та крихке відродження активності у сфері злиттів та поглинань".

"Для того, щоб це пожвавлення у сфері злиттів та поглинань закріпилося, дилерам необхідно зменшити ризики, проявляючи високий ступінь обережності, зосередитися на угодах, які найкраще підходять, та проводити ретельний юридичний аудит, який передбачає подовження строків укладання угод у поєднанні з розробленим планом успішного поєднання угод, який дозволить максимізувати їхню вартість".

Джерело:  Reinsurance News
URL новини:  https://www.reinsurancene.ws/global-ma-activity-gains-momentum-in-2024-amid-regional-challenges-wtw/

«« Вернуться на первую страницу раздела