На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

МТСБУ поділилося історією впровадження цифрової "Зеленої картки" в Україні


26.07.2024 

17 липня МТСБУ взяло участь у конференції міжнародного фінансового клубу Bankir "Tech & Intelligence in Banking: Customer-First", де обговорювалися основні тенденції розвитку ринку фінансових послуг та його цифрова трансформація для покращення обслуговування клієнтів. Все більше фінансових компаній переводять свої бізнес-процеси в електронний формат, щоб покращити доступність сервісів для клієнтів з будь-якого місця.

МТСБУ, в особі Директора Бюро "Зелена картка" Олександра Салайчука, поділилося своїм досвідом запровадження електронного формату договору "Зелена картка", щоб спростити можливість забезпечення українських водіїв страховим захистом за кордоном.

Для українських водіїв це звичний формат укладання договорів страхування цивільно-правової відповідальності, адже з 2018 року в Україні існує можливість оформити "автоцивілку" онлайн на сайті страховика або його представника. Наразі понад 74% договорів ОСЦПВ укладається в електронному вигляді.

На початку повномасштабного вторгнення запуск електронної "Зеленої картки" був першочерговою необхідністю, адже багато українських водіїв були змушені виїхати за кордон у короткі терміни.

Проте впровадження електронного формату страхових сертифікатів "Зелена картка" мало певні труднощі, оскільки багато іноземних країн не були готові до акцептування цифрової "Зеленої картки". Через повномасштабну війну кількість водіїв, які перетинали кордон, збільшувалася з кожним днем. На кордоні фізично не вистачало бланків для оформлення договорів міжнародного страхування. МТСБУ мало знайти рішення для дистанційного оформлення страхового сертифіката.

Страховики та МТСБУ, за сприянням Національного банку України, всього за декілька місяців розробили та запустили можливість електронного укладання міжнародного договору страхування. Уже у вересні 2022 року для українських водіїв стало можливим оформлення сертифіката "Зелена картка" дистанційно. Проте існувала вимога, що водій зобов’язаний роздрукувати такий сертифікат і показувати його на вимогу контролюючих органів за кордоном.

Пізніше Радою Бюро було прийнято рішення щодо легалізації електронного формату "Зеленої картки". З 1 січня 2025 року цифровий страховий сертифікат "Зелена картка" стане прийнятним у всіх країнах-членах системи міжнародного страхування. Водіям буде достатньо показати PDF-файл на телефоні або планшеті.

За словами Директора Бюро "Зелена картка" Олександра Салайчука: "В майбутньому планується повна дематеріалізація страхових сертифікатів "Зелена картка" та поступова відмова від паперового формату договору. В перспективі для підтвердження наявності страхового покриття у міжнародній системі "Зелена картка" буде достатньо запису відомостей про забезпечений транспортний засіб у Єдиній централізованій базі даних. Очікується впровадження цієї ініціативи протягом наступних 3 років".

Джерело:  МТСБУ
URL новини:  https://mtsbu.ua/news/post/mtsbu-podililosya-istoriyeyu-vprovadzhennya-cifrovoyi-zelenoyi-kartki-v-ukrayini-na-konferenciyi-tech-intelligence-in-banking-customer-first

«« Вернуться на первую страницу раздела