На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Загальні Збори МТСБУ підвели підсумки 2022 року на ринку ОСЦПВ та затвердили звіти Дирекції та Президії Бюро


22.05.2023 

Паралельно з розвитком цієї революційної технології можуть виникнути нові, ще невідомі виклики. Ключем, як видається, може бути баланс між обіцянкою, що дає ШІ, та оцінкою ризиків, які він несе, і нашою готовністю до швидкої адаптації.

Про це пише відомий польський культурний діяч Єжи Онух у виданні Тиждень.

Ходять чутки, що дедалі частіше роботодавці вимагають у потенційних робітників знання системи ChatGPT. Іще нещодавно мало хто з нас мав поняття, що воно таке. Останнім часом ця тема наробила галасу й опинилася серед breaking news у провідних світових медіа й інформаційних мережах. Багато моїх знайомих радше для розваги ставить системі ChatGPT запитання, на які отримують кумедні, хоча часто абсурдні відповіді. Але інтерес до можливостей цієї системи зростає з дня на день.

18 травня 2023 року відбулись чергові Загальні Збори страховиків-членів МТСБУ. У Зборах взяли участь 40 страховиків-членів Бюро. Учасники Зборів заслухали та одноголосно затвердили звіт Дирекції МТСБУ за 2022 рік, в якому було освітлено функціонування ринку ОСЦПВ та роботу Бюро в такий непростий для усієї України рік. Також були затверджені звіти Президії та Акт Ревізійної комісії МТСБУ.

Виступаючи із доповіддю, Олена Ковальова, в.о. Генерального директора МТСБУ, нагадала про операційне середовище, в якому довелось працювати українській економіці та фінансовій галузі в минулому році – "році викликів та нових реалій...":

Протягом минулого року уряд та НБУ запровадили низку антикризових заходів для економічної стабілізації та мінімізації зростання інфляції, що разом з міжнародною фінансовою допомогою дозволило стабілізувати економічну ситуацію в Україні.

Дирекція МТСБУ відзначає, що війна стала каталізатором, який показав реальний стан справ на страховому ринку. Фінансово стійкі страхові компанії продовжили працювати, налагодили операційну діяльність у відповідності до існуючих викликів, забезпечують якісне врегулювання та клієнтський сервіс, не втратили і навіть наростили власну ліквідність.

Основними драйверами страхового ринку в 2022 стали такі види страхування, як ОСЦПВ, Зелена картка та КАСКО. Їх питома вага разом перевищила 49% від загальних платежів ринку. Станом на 01.01.2023 кількість страхових компаній на ринку України складала 128 компаній, в тому числі 41 компанія-член МТСБУ.

Страхові компанії-члени МТСБУ за підсумками 2022 врегулювали 110,6 тис. вимог (-36,2% в порівнянні з 2021 роком) та сплатили постраждалим в ДТП майже 2,8 млрд. грн. (-24,1% в порівнянні з 2021 роком).

За результатами 2022 року за кількістю договорів скорочення відбулось на 20,4% а за розміром зібраних премій – на 2,6% у порівнянні з 2021 роком, за 2022 рік було укладено 7,2 млн. договорів ОСЦПВ, а сума страхових премій склала 7 млрд. грн.

За міжнародними договорами зростання за кількістю договорів відбулось на 113% за нарахованими преміями – на 161%.

Доповідачка підкреслила, що у 2022 році МТСБУ продовжувало стабільно працювати, всі перешкоди для виконання основних завдань та функцій, покладених на Бюро, були оперативно подолані.

Зокрема, було відзначено, що:

З перших днів війни страховики та МТСБУ зробили усі необхідні кроки для збереження страхового захисту учасників дорожнього руху в складних умовах війни, зокрема:

Олена Ковальова звернула увагу на активну та злагоджену роботу всіх органів управління та дорадчих органів МТСБУ: в 2022 були проведені Загальні Збори страховиків-членів Бюро та відбулось понад 180 засідань керівних та дорадчих органів Моторного Бюро: Загальні Збори Повних членів Бюро, засідання Президії МТСБУ, робочих груп, комітетів (правовий комітет, інвестиційний комітет, ІТ-комітет, комітет з управління ризиками) в офлайн та онлайн форматі.

Окрему було висвітлене питання управління гарантійними фондами та фінансовими активами Бюро. Доповідачка зазначила, що основним принципом, за яким побудована система управління активами МТСБУ є те, що цей процес здійснюється виключно страховиками-членами Бюро, які сформували централізовані страхові резервні фонди Бюро. Інвестиційний портфель Бюро є збалансованим та диверсифікованим, він представлений активами у гривні, доларах США та Євро, розміщення яких здійснюється у банківські вклади – депозити (у банківських установах, перелік яких затверджується Президією МТСБУ за рекомендаціями Інвестиційного комітету МТСБУ) та в ОВДП.

Станом на 31.12.2022 загальний розмір Фонду захисту потерпілих (ФЗП) складав 3,0 млрд. грн, загальний розмір Фонду страхових гарантій (ФСГ) – 1,8 млрд. грн.

На виконання гарантійних функцій за підсумками 2022 МТСБУ здійснило врегулювання за 4,8 тис. справ з Фонду захисту потерпілих Бюро на загальну суму 235,8 млн. грн. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року кількість виплат зменшилась на 28%, сума виплат – на 15%.

Частка виплат в діапазоні до 30 тис. грн. з ФЗП МТСБУ складає 46,5%, понад 30 тис. грн – 53,5%.

За 7 компаній-банкрутів ("Скайд", "Україна", "Гарант-Авто", СТзДВ "Гарантія". "Міська", "Лафорт" та "Добробут") Бюро сплатило 15,2 млн.  грн.

Також здійснювалось повернення додаткових гарантійних внесків страховиків, які втратили членство в МТСБУ шляхом виплати страхових відшкодувань за зобов'язаннями таких страховиків на суму 11 млн. грн.

Регресні надходження за 2022 склали 32,6 млн. грн., що становить 20% від загального обсягу регламентних виплат за незастрахованих винуватців ДТП.

Також увага була приділена питанню забезпечення інформаційної та кібербезпеки МТСБУ, що є важливим на тлі постійних кіберзагроз. З початку 2022 року була реалізована низка заходів для реалізації цього завдання: фізична евакуація сховища з даними до відносно безпечного регіону України; запуск процесу резервування даних у безпечну хмару, з метою мінімізації ризиків пошкодження дата-центру у Києві; налагодження процесу періодичного резервування на відокремлений носій для мінімізації ризиків втрат даних у разі пошкодження будівлі МТСБУ.

Крім того, МТСБУ розробило план із розвитку інформаційно-комунікаційної системи Бюро, який включає заходи із забезпечення ІТ-безпеки, покращення та підвищення ефективності функціонування ІТ-інфраструктури та концепцію підготовки до модернізації сервісів МТСБУ на базі сучасних технологій.

Источник:  МТСБУ
URL новости:  https://mtsbu.ua/ua/presscenter/news/174208/

«« Вернуться на первую страницу раздела