На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Страховий ринок України готується до повноцінного впровадження нового законодавства


10.05.2024 

1 липня спливає перехідний період, передбачений для приведення учасниками страхового ринку своєї діяльності у відповідність до нового ЗУ "Про страхування".

Саме його повноцінне впровадження гарантує якісне оновлення ринку та його адаптацію до стандартів Європейського Союзу.

Якого прогресу досягли страховики та які питання потребують доопрацювання й нашої більшої уваги як регулятора, обговорили на черговій зустрічі з представниками страхових компаній та профільних асоціацій.

НБУ детально аналізує можливості галузі. Усі ці зміни впроваджуються не для галочки. Вони зроблять ринок сильнішим та привабливішим для співпраці, а отже, й участі в ньому приватного капіталу.

Якщо подивитися навіть на підсумки тієї трансформації, що відбулася упродовж 2023 року та перших місяців 2024 року, коли ми проводили опрозорення ринку, очевидно, що вона на користь. Кількість учасників ринку скоротилася, водночас зросли обсяги активів та сформованих резервів. Зросла якість ринку.

З упровадженням нового закону трансформація посилиться. Фахівці НБУ провели вже сім великих роз'яснювальних зустрічей з ринком щодо змін нормативно-правової бази. Наше завдання – розбудова ефективного фінансового сектору, який не лише інтегрується в єдину європейську систему, але й забезпечить надійну підтримку економіці. І страховому ринку відведена важлива роль.

Також коротко проговорили останні рішення НБУ з монетарної політики та наш прогрес у реалізації валютної лібералізації. Минулого тижня ми запровадили найбільший від початку повномасштабної війни пакет пом'якшення валютних обмежень. Це створює вікно можливостей для розвитку бізнесу, його виходу на нові ринки та в середньостроковій перспективі залучення капіталу в країну. Тому ми реагуватимемо оперативно та жорстко на будь-які спроби компаній (стосується й страхового ринку), які братимуть участь у схемах його виведення.

Всі наші зусилля повинні сприяти відновленню економіки, щоб Україна змогла боротися з ворогом стільки, скільки знадобиться, й вистояти.

Упродовж січня – березня, коли були затримка зовнішнього фінансування, ми вже пересвідчилися в тому, наскільки важливо постійно нарощувати власні можливості. Для цього Україна в межах міжнародних програм упроваджує широке коло реформ, які стосуються і страхового ринку. Зобов'язання за програмою з МВФ та Планом для Ukraine Facility також визначатимуть стратегічні пріоритети розвитку сегмента страхування. Важливо це пам'ятати.

Ще з актуального – продовжуємо активну роботу над системою страхування воєнних ризиків. Знаю, що ринок чекає на неї. На сьогодні Національний банк вже розробив законопроєкт щодо побудови цієї системи і ми розраховуємо, що до завершення першого півріччя зможемо подати відповідні законодавчі пропозиції до парламенту.

На зустрічі я також поділився кадровими новинами: представив нових керівників Департаменту нагляду за ринком небанківських фінансових послуг та Департаменту ліцензування Михайла Федоренка та Дар'ю Софіну.

Вдячний усім учасникам за дуже предметну зустріч. Усі озвучені питання ми взяли в роботу. Мені дуже подобається, що ринок рухається шляхом консолідації, пошуку спільних рішень. Ще раз наголошу, що розвиток страхування, його наближення до стандартів ЄС – це безальтернативний процес. Це означає, що ми маємо впроваджувати кращу практику, а не фіксувати те, що працювало раніше. Дякую компаніям, що розумієте це та готові працювати.

Джерело:  Сторінка Андрій Пишний в Facebook
URL новини:  https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=7725131334212203&id=100001462392656&mibextid=WC7FNe&rdid=zv0ULfFDgf1aBOdM

«« Вернуться на первую страницу раздела