На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Асоціація провела круглий стіл щодо актуальних питань відновлення України


09.07.2024 

5 липня Комітет з відновлення України Європейської Бізнес Асоціації провів Круглий стіл щодо ключових питань відновлення України, у фокусі якого були головні виклики та проблеми, що постають перед компаніями, співпраця бізнесу та влади у контексті сприяння відновленню України, питання страхування інвестицій, доступу бізнесу до фінансування, основні результати конференції з відновлення в Берліні та інше.

Перша панель стосувалась забезпечення фундаменту для відновлення України. Так, Віра Савченко, виконавча директорка BDO в Україні, та Ольга Балицька, PWC, співголови Правління Комітету Асоціації з питань відновлення України, розповіли про роботу Комітету, його основні проєкти, підкресливши, що діяльність Асоціації спрямована на підтримку прозорих та ефективних процесів відновлення.

Оксана Очеретяна, заступниця голови правління ЕКА, представила два нових продукти, запущених у другому кварталі 2024 року: страхування прямих інвестицій в Україну та страхування інвестиційних кредитів від воєнних і політичних ризиків. Пряма інвестиція – це вкладення активів в обмін на корпоративні права (частка більше 10%). Страхування прямих інвестицій захищає інтереси інвестора (фізичної або юридичної особи, резидента або нерезидента). Об’єкт інвестування має бути розташований на підконтрольній території України та спрямований на створення експортних потужностей. Товари, що експортуються, повинні відповідати вимогам ЕКА, переважно це мають бути перероблені товари з високою доданою вартістю. Страхування прямих інвестицій може покривати іноземні інвестиції та залучати іноземні експортно-кредитні агентства. Страхування інвестиційних кредитів захищає інтереси банку, який надає кредит на інвестиційні цілі. Кредит має бути спрямований на створення експортної інфраструктури. Обидва види страхування можна комбінувати для комплексного захисту інвесторів. Для демонстрації причинно-наслідкового зв’язку між кредитними коштами та майбутнім експортом товарів необхідний бізнес-план або техніко-економічне об£рунтування. Пані Оксана, також повідомила, що у разі внесення відповідних змін до законодавства, ЕКА готове розширити покриття інвест кредитів на всі ризики.

Переглянути презентацію

У рамках другої панелі учасники обговорили виклики, що турбують бізнес-спільноту. Бізнес стикається з різними проблемами, до прикладу відсутність досвіду в отриманні зовнішнього фінансування, мовний бар’єр, недостатнє розуміння українського ринку іноземними інвесторами. Незважаючи на покращення валютного регулювання, воно все ще далеке від ідеалу. Однак зараз існує більше можливостей для переказу коштів за імпортні послуги, виплати дивідендів та погашення кредитів. Доступність страхування від воєнних та політичних ризиків зросла, але проблеми залишаються, особливо для підприємств, розташованих у зонах підвищеного ризику. Існує потреба в удосконаленні програм освіти та розвитку навичок для посилення потенціалу українського бізнесу та громадян. Урядові програми підтримки підприємств у прифронтових регіонах, такі як звільнення від податків і надання обладнання, не завжди ефективно реалізуються. Значна частина південних та східних територій забруднена наземними мінами, що є серйозною перешкодою для сільськогосподарського та іншого бізнесу. Загалом, спікери наголосили на необхідності продовження співпраці між бізнесом, Урядом та міжнародними партнерами для вирішення цих проблем та підтримки відновлення і розвитку України.

Джерело:  Європейська Бізнес Асоціація
URL новини:  https://eba.com.ua/asotsiatsiya-provela-kruglyj-stil-shhodo-aktualnyh-pytan-vidnovlennya-ukrayiny/

«« Вернуться на первую страницу раздела