На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Кількість страхових компаній скоротилась на 21 у 2023 році


06.09.2024 

6 вересня 2024 року РА "Стандарт Рейтинг" представило вже четвертий Звіт про стабільність фінансового сектору України. Дослідження охоплювало банківській і страховий сектори. Діагностичне обстеження банківського сектору включало в себе вивчення забезпечення банків капіталом, ліквідністю, їх прибутковість та якість активів. Агентство високо оцінило ефективність протидії банківської спільноти військовій агресії рф та потенціал розвитку страхового ринку України. За результатами дослідження було зроблено наступні висновки:

За 2023 рік кількість страхових компаній в Україні скоротилась на 21-го страховика. При цьому, номінальні обсяги страхового ринку зростали. Так, валові премії у 2022 році склали 39,66 млрд грн, а у 2023 році – вже 47,015 млрд грн. Номінальне зростання на 18% з урахуванням інфляції не можна було вважати позитивною характеристикою розвитку ринку. Частину попиту на страхування ризиків Уряд фактично вивів з ринку у бік державного ЕКА та гарантій від іноземних партнерів України. Агентство закликає український уряд більше спиратись в питаннях страхового захисту на учасників страхового ринку. Глибина проникнення страхового ринку в Україні нажаль залишається незначною, співвідношення між преміями та ВВП за підсумками 2023 року склало менше 1%, в точ час як в ЄС цей показник знаходиться в діапазоні 5-10%.

Найбільш швидкий результат в питанні збільшення участі страхових компаній у відновленні України може дати саме сегмент дочок іноземних фінансових холдингів, який досить широко представлений в Україні. Серед доньок іноземних компаній, виплати яких за 2023 рік перевищили 0,5 млрд грн, Агентство визначило ТОП-5 страховиків. До них увійшли: СК "УСГ", УСК "КНЯЖА ВІЄННА ІНШУРАНС ГРУП", СК "УНІКА", СК "ПЗУ УКРАЇНА", СК "Універсальна". Агентство відзначає високу роль Vienna Insurance Group (VIG) в розвитку страхового ринку України. VIG присутня в Україні відразу через кілька компаній. VIG завершила 2023 рік з прибутком в обсязі 0,559 млрд євро та з валовими заробленими преміями 13,8 млрд євро. Розмір інвестиційного портфелю VIG на початок 2024 року оцінювався у сумі 42,6 млрд євро.

Джерело:  Інтерфакс-Україна
URL новини:  https://interfax.com.ua/news/press-release/1012111.html

«« Вернуться на первую страницу раздела