На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

ЕКА застрахувало перший інвесткредит від воєнних ризиків


16.09.2024 

ЕКА підписало перший договір страхування від воєнних ризиків інвестиційного кредиту. Про це повідомила Перша віцепрем’єр-міністерка України – Міністерка економіки України Юлія Свириденко під час заходу "Економічна політика України. Відновлення під час війни" в Києві 16 вересня 2024 року.

Вона зазначила, що страхування від воєнних ризиків – надзвичайно важливий інструмент для формування сприятливого інвестиційного клімату в країні. Спільно з міжнародними партнерами Уряд створив цілісну інфраструктуру страхування від воєнних ризиків.

"Українське ЕКА також уже почало страхувати від воєнних ризиків. Маємо конкретний кейс – український комерційний банк видав кредит на закупівлю газотурбінного генератора, а ЕКА надало покриття на цю інвестицію. Я особливо вдячна, що перше страхування інвестицій у нас саме в розбудову альтернативної генерації та підтримку енергетики", – зазначила Юлія Свириденко.

Першою українською компанією, чий кредитний договір був застрахований від воєнних ризиків, стала компанія "Флексорес". Ця компанія виробляє продукцію для флексографічного і ротогравюрного видів друку та є лідером з продажу друкарських фарб в Україні. Щоб придбати міні-ТЕС компанія уклала кредитний інвестиційний договір з МТБ Банком за програмою "Доступні кредити 5-7-9%".

Можливість страхування від воєнних ризиків інвестицій в розвиток переробки та експорту товарів передбачена змінами до Закону "Про фінансові механізми стимулювання експортної діяльності". В травні 2024 року ЕКА розпочало приймання заявок від інвесторів в експортоорієнтовані підприємства на користування продуктами зі страхування.

Інвестор (український чи іноземний) може звернутися до ЕКА і отримати захист інвестиції, якщо:

Банк, який надає кошти для інвестування, може застрахувати свої ризики в ЕКА, якщо:

Джерело:  Мінекономіки
URL новини:  https://me.gov.ua/News/Detail?lang=uk-UA&id=14322dad-395f-4a39-bce4-fba2aa992c75

«« Вернуться на первую страницу раздела