На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Фонд страхування суден отримав перші заявки на відшкодування, але факту виплати поки що немає – Мінагрополітики


11.10.2024 

Фонд страхування цивільних морських суден, до якого уряд України спрямував $20 млн наприкінці минулого року для зниження страхових ставок в Українському морському коридорі, уже одержав перші заявки на відшкодування збитків, завданих російськими обстрілами, повідомив перший заступник міністра аграрної політики Тарас Висоцький.

"Ми знаємо, що були в останній період звернення. Але оскільки сам процес оцінки збитків, потім фіксації страхових виплат, на жаль, для учасників цього процесу є досить тривалим, ми зараз не можемо констатувати будь-який факт виплат", – сказав він в ефірі Національного телемарафону.

За його словами, інтенсифікація російських ударів відбулася нещодавно, тож зараз за цими кейсами проводиться активна оцінка страхувальниками.

"Зараз, відповідно, кожен власник судна або орендар, фрахтувальник, оцінюють відповідні збитки і мають звертатися за відповідними виплатами до страхових компаній", – зазначив Висоцький.

Перший заступник міністра уточнив, що фонд адмініструється не Україною, а міжнародними партнерами, а, крім України, творцями цього страхового фонду є британські партнери.

Він нагадав, що цей фонд має обсяг до $100 млн для покриття страхових випадків, пов'язаних із судноплавством під час воєнного стану в Україні.

Як повідомив Висоцький, з моменту старту Українського морського коридору восени 2023 року ним було експортовано понад 50 млн тонн агропродукції.

"Якщо ми подивимося цифри січня-березня поточного року, то в цих місяцях обсяги досягали довоєнного рівня. Можна сказати, що інфраструктура дозволяла 6-7 млн тонн на місяць експортувати", – уточнив перший заступник міністра.

Він додав, що цього вдалося домогтися завдяки частковому розширенню потужностей у портах Великої Одеси, але також істотно розширилися можливості портів Дунайського регіону, обсяги перевалки в яких сягають до 2 млн тонн на місяць в окремі моменти.

"Розвиток портової інфраструктури Дунайського регіону – це альтернатива, яка себе дуже добре показала під час повномасштабного вторгнення", – заявив Висоцький.

Як повідомлялося, з другої половини вересня Росія збільшила обстріли портової інфраструктури, за цей час було пошкоджено щонайменше чотири судна, є загиблі та поранені.

Агентство Reuters днями повідомило, що ці обстріли призвели до зростання страхових ставок від ризиків, пов'язаних із війною, у 1,5 раза – приблизно з 0,7% до більш ніж 1%, а деякі судновласники почали розривати контракти.

Джерело:  Інтерфакс-Україна

«« Вернуться на первую страницу раздела