На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Як Україна інтегрується до ринку ЄС


06.02.2023 

Відкритість торгівлі між Україною та Європейським Союзом й інтеграція до внутрішнього ринку ЄС – це ключ до збереження української економіки в умовах війни та швидкого економічного відновлення.

Про те, як працює міністерство економіки України над системною економічною інтеграцією України та ЄС, читайте у колонці першого віце-премʼєра, міністра економіки України Юлії Свириденко Iнтегруватися до ЄС, не чекаючи вступу: нова економічна стратегія України.

Питання системної економічної інтеграції України та ЄС було наскрізним під час саміту Україна-ЄС і спільного засідання Коледжу Європейської комісії та Уряду України і складається воно з чотирьох блоків, зазначає авторка колонки.

I. Адаптація законодавства.

Ми маємо план завершити сагу з промисловим безвізом" і укласти угоду АСАА", – повідомляє Юлія Свириденко.

За її словами, війна трохи сповільнила швидкість оцінювальних місій, але вони будуть здійснені й угода буде укладена.

Тим часом ми передали стороні ЄС оновлений звіт про виконання рекомендацій, втілених на попередніх етапах, а також таблиці відповідності проєктів актів, які ще потрібно ухвалити (ринковий нагляд), – пише міністерка.

Вона також зазначає, що у сфері публічних закупівель стан адаптації українського законодавства до правил ЄС дозволив Україні погодити рішення Ради асоціації та Торгового комітету про виконання вимог Фази I та Фази II по взаємному відкриттю ринків публічних закупівель. За словами Свириденко, у цьому випадку "ми маємо синергію між впровадженням норм ЄС, що потрібно для вступу, та взаємним відкриттям ринків у правових рамках Угоди про асоціацію".

Маємо також вихід на нові сфери, констатує перший віце-премʼєр.

Якраз напередодні зустрічі Єврокомісії та Уряду ми узгодили текст рішення про роумінг, – додає авторка колонки.

II. Iмплементація угоди про вільну торгівлю.

Завдяки рішенню ЄС про застосування автономних торговельних заходів у вигляді скасування всіх мит, угоді про автомобільні перевезення, ефективній реалізації логістичних шляхів солідарності ми змогли зберегти торгівлю між Україною та ЄС, – пише експертка.

Вона нагадує, що Євросоюз – оловний і найбільший торговельний партнер України з часткою більше 55% у торговельному обороті за 2022 рік.

Щоб збільшити ефективність торгівлі, Міністерство економіки і DG Trade узгодили оновлений Пріоритетний план заходів з посиленої імплементації угоди про вільну торгівлю. Основний акцент цього плану – інтеграція України у внутрішній ринок ЄС.

Мета плану – інтегруватися у внутрішній ринок Євросоюзу, не чекаючи вступу до ЄС.

III. Економічне відновлення та роль міжнародних фінансових інституцій.

Ми говоримо про те, що Євросоюз і держави-члени мають заохочувати національні інституції, які страхують воєнні ризики, збільшувати пропозицію своїх послуг для інвестицій в Україну, – звітує Юлія Свириденко.

На сьогодні головне питання для приватного бізнесу – страхування воєнних ризиків діяльності в Україні.

Міжнародні фінансові інституції є ключовими гравцями, які допомагають запустити процес економічного та інфраструктурного відновлення України.

IV. Iнтеграція трудових ринків.

Повне взаємне забезпечення свободи руху робочої сили й інтеграція ринку праці – в інтересах і ЄС, і України, впевнена авторка колонки.

Для України головне, зазначає міністерка економіки, – дати українцям можливість якомога швидше повернутися до України.

I вже вдома працювати над нашим економічним добробутом.

На форумі в Давосі ми вже мали можливість публічної дискусії з єврокомісаром Ніколя Шмітом про те, як інтегруються українці до трудових ринків в ЄС, – нагадала перша віце-премʼєрка.

Механізми тимчасового захисту дозволили багатьом українцям знайти легальну роботу в державах-членах ЄС. Своєю чергою активність українців у пошуку роботи допомагає країнам зі структурною нестачею робочої сили (Німеччина, Чехія, Польща) долати виклики для своєї економіки.

Источник:  Європейська правда
URL новости:  https://www.eurointegration.com.ua/news/2023/02/8/7155749/

«« Вернуться на первую страницу раздела