На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Україна відкрила тимчасовий коридор — необхідні програми страхування


27.09.2023 

Україна відкрила тимчасовий коридор для суден до своїх портів, але гарантій його стабільності та безпеки ніхто не дає

Проривом для українського експорту стало те, що у вересні перші судна скористалися тимчасовим коридором у напрямку портів Великої Одеси. Так, 16 вересня до порту Чорноморськ увійшли турецькі балкери Aroyat та Resilient Africa, які прийшли за 21 тис. т пшениці. Обидва судна вже успішно пішли з порту з вантажем у 3 тис. т та 17,6 тис. т пшениці відповідно.

"Перспективи виходу суден через тимчасовий коридор є досить позитивними. Протягом останнього місяця кілька суден вирушили з портів Одеси, Чорноморська та "Південного" завдяки оголошеним маршрутам для руху цивільних суден. Також кілька днів тому судна прийшли до порту Чорноморськ, а одне з них уже успішно залишило порт із зерновим вантажем і прямує до Босфору", – зазначають у юридичній компанії Interlegal.

Водночас, на даний момент гарантій стабільності та безпеки коридору ніхто дати не може, вказує видання. Основна проблема – страхування вантажів, адже наразі потужні страховики морських перевезень не страхують перевезення зерна з українських портів новим коридором без міжнародної підтримки.

Наразі відновлення "зернової угоди" виглядає неможливим через позицію сторін. Росія вимагає, щоб до SWIFT підключили "Россільгоспбанк", а не його дочірній банк. Також РФ вимагає відновити страхування російських суден, що перевозять агропродукцію, та дозволити їхній захід в іноземні порти. Проте, ці заборони Захід знімати відмовляється.

Однак на даний момент гарантій стабільності та, головне, безпеки коридору ніхто дати не може. Так, у Мінінфраструктури та власники вантажів із причин безпеки утримуються від коментарів перспектив роботи тимчасового коридору. Крім того, є проблеми зі страхуванням вантажів. Зокрема британський страховик морських перевезень Lloyd's не страхує перевезення зерна з українських портів новим коридором без міжнародної підтримки.

Источник:  Obozrevatel
URL новости:  https://www.obozrevatel.com/ukr/ekonomika-glavnaya/timchasovij-morskij-koridor-pratsyue-odnak-dlya-rozshirennya-neobhidni-programi-strahuvannya-gmk-tsentr.htm

«« Вернуться на первую страницу раздела