На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Оновлено вимоги до платоспроможності, обліку договорів та захисту інформації страховиків


31.12.2023 

Національний банк встановив вимоги щодо платоспроможності страховиків, формування технічних резервів, обліку договорів страхування та захисту інформації. Зазначені вимоги відповідають нормам Закону України «Про страхування», які базуються на принципах Директиви 2009/138/ЄС (Solvency IІ) і МСФЗ 17 «Страхові контракти».

Зокрема, встановлено вимоги до обліку технічних резервів за укладеними договорами та ведення реєстру активів для покриття технічних резервів.

Нові вимоги до платоспроможності, обліку договорів та захисту інформації страховиків набирають чинності з 01 січня 2024 року. Водночас передбачено перехідний період для приведення страховиками своєї діяльності у відповідність до цих вимог до 30 червня 2024 року.

До 01 січня 2027 року страховики будуть розраховувати капітал платоспроможності за спрощеним підходом з урахуванням показників страхових премій, страхових виплат, технічних резервів тощо, а окремі категорії (life-страховики та non-life-страховики зі значними обсягами діяльності) – мінімальний капітал за спрощеним підходом.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/onovleno-vimogi-do-platospromojnosti-obliku-dogovoriv-ta-zahistu-informatsiyi-strahovikiv

«« Вернуться на первую страницу раздела