На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Для небанківських фінустанов з’являться вимоги до розкриття обов’язкової інформації – нове Положення для обговорення з ринком


25.06.2021 

Національний банк планує встановити вимоги до небанківських фінансових установ розкривати на своїх вебсайтах та у місцях надання послуг обов’язкову інформацію.

Для цього Національний банк розробив та пропонує до громадського обговорення проєкт Положення про порядок розкриття інформації небанківськими фінансовими установами (далі – Положення).

Мета Положення – встановити вимоги до обсягу та порядку розкриття інформації небанківськими фінустановами на свої вебсайтах та у місцях надання послуг як перед укладенням договору з клієнтом, так і під час користування фінансовою послугою.

Зокрема, на вебсайтах фінустанови обов’язково повинні будуть публікувати:

Крім того, Положення зобов’яже небанківські фінустанови розкривати на власних вебсайтах річну фінансову і консолідовану фінансову звітність, а також звітні дані (дані звітності).

Водночас вимоги Національного банку до розкриття звітних даних (даних звітності) будуть диференційовані залежно від виду небанківської фінансової установи. Так, будуть окремі вимоги для страховиків, кредитних спілок, ломбардів,  установ, які надають послуги з фінансового лізингу, фінансових компаній, які надають кредити, фінкомпаній, які надають послуги факторингу, гарантів та інших.

Положенням передбачено порядок, зокрема строки та можливі способи розкриття інформації на веб-сайтах. Так, небанківські фінустанови мають забезпечити:

У місцях надання фінансових послуг клієнтам установи будуть зобов’язані розміщувати та підтримувати в актуальному стані інформацію про:

Небанківські фінансові установи отримають три місяці із набрання чинності Положенням, щоб узгодити свою діяльність з його вимогами.

Громадське обговорення Положення триватиме один місяць.

Ознайомитися з матеріалами Положення до обговорення можна за посиланням: