На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Оновлено процедури ліцензування та реєстрації надавачів фінансових послуг


08.10.2022 

Національний банк України оновив процедури ліцензування та реєстрації надавачів фінансових послуг.

Оновлення передбачають процедуру погодження набуття істотної участі в платіжних установах (у тому числі малих платіжних установах), установах електронних грошей, операторах поштового зв’язку, які мають право надавати фінансові платіжні послуги.

Крім того, запроваджуються нові вимоги до фінансового стану та ділової репутації цих суб’єктів та філій іноземних платіжних установ, установ електронних грошей, філій іноземних установ електронних грошей (далі – надавачі фінансових платіжних послуг), їх власників та керівників, а також інші зміни.

Зокрема:

Також скасовується вимога щодо надання Національному банку інформації про відокремлені підрозділи, які здійснюють діяльність з торгівлі валютними цінностями або фінансових платіжних послуг.

Крім того, під час дії воєнного стану важливо унеможливити ризик здійснення управління надавачами фінансових послуг особами, в яких є громадянство, податкове резидентство або які постійно проживають чи знаходяться в державі, що здійснює збройну агресію проти України (далі – держава-агресор), або особами, зареєстрованими в державі-агресорі.

Для досягнення цієї мети встановлено на постійній основі нову ознаку небездоганної ділової репутації:

Таким особам забороняється використовувати право голосу за їх акціями та частками і здійснювати будь-яке управління небанківською фінансовою установою.

Також визначено процедуру призначення довіреної особи, якій надається право голосу й управління та яка має відповідати вимогам Національного банку щодо ділової репутації та іншим встановленим вимогам.

Відповідні норми містяться в постанові Правління Національного банку України від 7 жовтня 2022 року № 216 "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України", що набирає чинності 9 жовтня 2022 року.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/onovleno-protseduri-litsenzuvannya-ta-reyestratsiyi-nadavachiv-finansovih-poslug

«« Вернуться на первую страницу раздела