На главную страницу Ассоциация Страховой бизнес (АСБ)

Просто про економіку (на основі матеріалів Iнфляційного звіту за січень 2023 року)


06.03.2023 

Щокварталу Національний банк робить економічний прогноз і публікує його в Iнфляційному звіті. Звіт містить багато корисної інформації про економіку, але призначений він здебільшого для фахівців. Ця сторінка створена для того, щоб кожен громадянин міг легко дізнатися про головні економічні події в Україні, описані в Iнфляційному звіті, та бачення НБУ стосовно майбутнього розвитку економіки України. 

Оновлений прогноз НБУ ґрунтується на припущенні, що завдяки ЗСУ безпекова ситуація в Україні буде поліпшуватися. Зокрема, очікується суттєве зниження безпекових ризиків та повноцінне відновлення роботи великих чорноморських портів із початку 2024 року. Також передбачається подальше надходження значних обсягів міжнародної фінансової допомоги.

Як почувається економіка?

За попередніми оцінками НБУ, економіка України в 2022 році скоротилася приблизно на 30%. Основна причина цього – повномасштабне вторгення росії.

Унаслідок воєнної агресії рф частина територій була окупована. Підприємства в інших регіонах зазнали значних втрат через руйнування та пошкодження потужностей або ж просто зіткнулися з перебоями в роботі та складнощами зі збутом продукції. Зокрема, експортери втратили частину виручки через обмежене судноплавство Чорним морем. Підприємства, які орієнтуються на внутрішній ринок, постраждали через падіння попиту на свою продукцію, порушення виробничих процесів та ланцюгів постачання/a>. Попит на товари та послуги знизився, у тому числі, внаслідок вимушеної міграції мільйонів українців у сусідні країни.

I все ж український бізнес та українці продемонстрували вражаючу здатність адаптуватися до складних умов. Більшість підприємств і далі працює під час широкомасштабної війни, нехай і на нижчих потужностях. Аграрії провели чергову посівну, енергетики роблять неможливе для збереження стійкості енергосистеми, доволі стабільно працює IT-сектор, а торгівля та сектор послуг швидко пристосувалися до роботи в умовах постійних обстрілів і повітряних тривог. Масштабний енергетичний терор, влаштований росією під кінець року, хоча і завдав додаткових втрат українській економіці, але зупинити її не зміг.

У 2023 році, попри продовження війни, економіка може уникнути падіння. НБУ прогнозує, що реальний ВВП цьогоріч зросте на 0,3%. Це невеличке зростання, але воно свідчитиме про стійкість економіки перед важкими викликами. Однак, для цього важливо і надалі підтримувати витривалість енергетичної системи. Результативні дії українських захисників, швидкість роботи енергетиків і допомога наших партнерів з енергообладнанням та закупівлею енергоносіїв додають впевненості.

Вагомою буде й міжнародна фінансова допомога. Очікується, що цього року Україна отримає пільгових кредитів і грантів на суму понад 38 млрд дол. США. По-перше, це дасть змогу фінансувати критичні видатки державного бюджету, у тому числі освіту, соціальну сферу та охорону здоров’я, а отже, підтримає економіку загалом. По-друге, це підтримає міжнародні резерви України, тож НБУ матиме змогу й надалі балансувати валютний ринок за рахунок своїх інтервенцій.

Разом із завершенням активної фази бойових дій українська економіка повернеться до стійкого зростання. Так, НБУ очікує, що у 2024-2025 роках реальний ВВП України зростатиме на 4–6% щороку. Цьому сприятиме поступове збільшення внутрішнього попиту, у тому числі завдяки поверненню українців з-за кордону, перезапуск підприємств на деокупованих територіях, повноцінне відновлення роботи чорноморських портів, а також збільшення врожаїв. Прискорена євроінтеграція та проєкти з відбудови України, які поки що НБУ не враховує у своїх прогнозах, можуть суттєво пришвидшити післявоєнне відновлення України.

Що з цінами?

Iнфляція в Україні за підсумками 2022 року становила 26,6% у річному вимірі. Ураховуючи масштаб війни, такий рівень зростання споживчих цін є доволі помірним. У багатьох країнах ЄС інфляція минулого року була двознаковою, а в деяких – перевищувала 20%. Висока інфляція в Україні зумовлювалася передусім наслідками війни, у тому числі зростанням витрат бізнесу на енергоносії, доставку сировини і готових товарів, ремонти після пошкоджень тощо. Водночас інфляцію стримували антикризові заходи уряду та НБУ – збереження незмінних тарифів на житлово комунальні послуги, часткове зниження податків, наприклад на паливо, а також фіксація обмінного курсу гривні разом із запровадженими валютними обмеженнями.

Для підтримки фіксованого курсу гривні НБУ впродовж минулого року здійснював значні інтервенції з продажу валюти. Це допомагало балансувати валютний ринок в умовах зменшення виручки експортерів і підвищеного попиту на імпорт, а отже, і стримувати зростання цін. НБУ продавав такі значні обсяги валюти за рахунок накопичених у минулі рокі резервів та допомоги міжнародних партнерів, які у 2022 році надали Україні понад 32 млрд дол. США. Iнтервенції НБУ з продажу валюти разом з іншими заходами допоможуть стримувати інфляцію і цього року.

НБУ очікує, що цьогоріч інфляція сповільниться нижче 19%. Крім заходів НБУ, цьому сприятиме і зниження світової інфляції, зокрема стабілізація цін на енергоносії. Iнфляцію гальмуватиме й стриманий споживчий попит, адже під час війни українці переглянули свої витрати у бік купівлі найнеобхідніших товарів і послуг. Це певною мірою стримуватиме підприємства від підвищення цін. У наступні роки разом зі зниженням безпекових ризиків і початком відбудови України інфляція сповільниться ще відчутніше – до 10,4% у 2024-му та 6,7% у 2025 році.

Що буде з робочими місцями та зарплатами?

За минулий рік рівень безробіття зріс із 9,8% до 25,8% за оцінками НБУ. Це – результат руйнування підприємств, зниження економічної активності бізнесу в умовах високих ризиків і вимушеної міграції мільйонів українців. Урізання зарплат частиною бізнесів і висока минулорічна інфляція також призвели до падіння реальних доходів українців. Наприкінці 2022 року ринок праці почав відновлюватися, але це відновлення загальмувало після серії масштабних атак росії на енергетичну інфраструктуру.

За прогнозом НБУ, цього року безробіття в Україні залишатиметься високим. Кількість пошукачів роботи перевищуватиме кількість вакансій. Підприємства будуть стриманими з наймом нових працівників. Але бізнес також намагатиметься утримувати наявний штат працівників підвищенням зарплат. Водночас значними залишатимуться й видатки бюджету на соціальну сферу, що певною мірою підтримуватиме вразливі верстви населення, а також безробітних і внутрішньо переміщених осіб.

Ситуація на ринку праці поліпшиться разом із зниженням безпекових ризиків і пожвавленням економіки. Відбудова України потребуватиме залучення більшої кількості працівників. Отже, НБУ очікує, що з 2024 року рівень безробіття почне скорочуватися, а зростання реальних доходів українців прискориться. Доходи населення також збільшуватимуться за рахунок збереження високого рівня бюджетної підтримки, зокрема соціальних видатків. Щоправда, наслідки війни все ще доволі гостро відчуватимуться на ринку праці, зокрема через посилення кваліфікаційних та регіональних диспропорцій.

Як змінюються ставки за кредитами та депозитами?

Одним з пріоритетів роботи НБУ в умовах високої інфляції є забезпечення захисту гривневих заощаджень громадян від інфляційного знецінення. Збереження довіри до гривні допоможе підтримати стійкість економіки під час війни. Отже, НБУ працює над тим, щоб ставки за гривневими депозитами зростали. Для цього НБУ й надалі утримує облікову ставку на рівні 25% та вживає додаткових заходів, які спонукають банки підвищувати дохідність за депозитами.

У деяких банків дохідність депозитів вже перебуває в діапазоні 15–20%. Приблизно такий самий рівень дохідності забезпечують зараз і військові облігації уряду, залежно від строку їхнього погашення. Процес підвищення ставок триває і далі. Вже на початку цього року кілька великих банків оголосили про подальше підвищення відсотків за гривневими вкладами. Отже, у вкладників з’являється більше можливостей захиститися від інфляції.

Звісно, ставки за кредитами для бізнесу і населення також зростають. Це зумовлюється як інфляцією, так і високими ризиками, які беруть на себе банки в умовах війни. Проте, після завершення активної фази війни очікується поступове зниження ставок. Так, облікова ставка, за прогнозом НБУ, буде поступово знижуватися з II кварталу 2024 року. Це разом зі зниженням інфляції та зменшенням ризиків сприятиме здешевленню кредитів і швидшому відновленню економіки після Перемоги.

Источник:  НБУ
URL новости:  https://bank.gov.ua/ua/news/all/prosto-pro-ekonomiku-na-osnovi-materialiv-inflyatsiynogo-zvitu-za-sichen-2023-roku

«« Вернуться на первую страницу раздела